MediaMachtig we gaan door in 2011 2012

Het schooljaar 2010-2011 was het eerste jaar waarin Stichting MediaMachtig subsidie kon geven aan projecten op het gebied van mediawijsheid. We hadden subsidie gekregen van het programma Digivaardig Digibewust waardoor we maar liefst 12 basisscholen geld konden geven om aandacht te geven aan mediawijsheid binnen het curriculum. Van die 12 scholen zijn er 2 afgehaakt gedurende het schooljaar, en 2 scholen zullen hun project afronden in december van dit jaar. De overige 8 scholen hebben hun projecten uitgevoerd voor de zomervakantie. Eind juni hebben ze hun projecten afgerond en een eindevaluatie geschreven, die - samen met de blogposts die geschreven zijn gedurende de looptijd van het project - te vinden zijn op de site van MediaMachtig.

We zijn trots op wat er in de projecten bereikt is.

• Basisschool De Vendelier die met iPad, iPod en sociale media aan de slag is gegaan, waar leerlingen interviews afnamen, apps beoordeelden en via Twitter vertelden waar ze mee bezig waren. En al doende leerden dat je niet zomaar alles kan delen via het web en dat sommige apps leuk zijn maar dat het niet allemaal goud is wat er blinkt,
• De Witte Olifant, waar ouders en leerkrachten gezamenlijk optraden en met de leerlingen een heus filmfestival organiseerden en van experts hoorden wat je wel en wat je beter niet kan doen op het web,
• Op de Dr. Bosschool lazen leerlingen boeken en vertelden in een filmpje waarom ze dat boek zo leuk (of juist helemaal niet leuk) vonden,
• Leerlingen van groep 2 en 3 van De Groningse Schoolvereniging gingen aan de slag met het maken van een digitale schoolkrant. Daarvan leerden niet alleen de leerlingen: ook voor de leerkrachten ging een wereld open,
• Op de Brede School Merenwijk maakten leerlingen filmpjes over 'moeilijke woorden' en vergrootten zo hun woordenschat, maar leerden ook over beeldtaal,
• Voor Nutsschool Hertogin Johanna was de subsidie van MediaMachtig de start van een breed traject waarin de bibliotheek samenwerkt met de school om leerlingen te leren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van media, leerlingen hun eigen digitaal portfolio opbouwen en leerkrachten scholing krijgen over sociale media in het onderwijs,
• Leerlingen van St. Willibrord gingen naar buiten en deden daar een speurtocht met iPods en QR-codes. Gelukkig was het voor de vakantie begon lekker weer, dus dat was een buitenkansje ;-),
• De achtstegroepers van de Van Asch van Wijckschool, tot slot, zijn dit jaar goed voorbereid aan de slag gegaan in de brugklas. Zij hadden voor de zomervakantie leerlingen uit het VO geïnterviewd over hun ervaringen in de brugklas. Daarmee maakten ze hun eigen overstap naar die grote nieuwe school natuurlijk wel een stuk eenvoudiger!
Wij van MediaMachtig vinden dat de successen van deze projecten smaken naar meer en we zijn dan ook hard op zoek gegaan naar nieuwe sponsors. En alhoewel we nog niet alle financiële gaatjes hebben kunnen vullen, kunnen we wel al met zekerheid zeggen dat we een nieuw MediaMachtig jaar kunnen beginnen. Over een week of twee gaan we de inschrijving open zetten en kunnen (speciale) basisscholen een aanvraag voor subsidie indienen.Wil jij, net als de projectleiders van vorig jaar, je leerlingen mediawijzer maken? Bekijk dan alvast het reglement zodat je kan nadenken hoe jij tussen januari en eind mei 2012 mediawijsheid een plaats wil geven in het curriculum.

VorigeBetere schoolprestaties door elke dag gym
VolgendeTessas top webtips voor in de les Kinderboekenweek
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter