De eerstejaarsstudenten Elektrotechniek begonnen deze week hun studie bij Saxion in Enschede met een bijzondere wedstrijd: een race met minihelikopters.

Tijdens de Elektrotechniekintroductie werkten de studenten hard aan de besturing van de helikopter (quadrocopter). Via hun iPhone of iPod stuurden ze de minihelikopter aan. Ze legden met de helikopter een parcours af dat was te volgen op hun beeldscherm.

De opdracht hiervoor komt van het bedrijf SwiftAerials, dat de studenten vroeg helikopters te maken die betrouwbaar, veilig en goed bestuurbaar zijn. De studenten ontwikkelden hiervoor printplaatjes met SMD (surface mount devices)-componenten.

De experimenten die SwiftAerials en Saxion op dit gebied uitvoeren moeten uiteindelijk leiden tot een modelhelikopter die veilig boven mensen kan vliegen en kan monitoren. Bijvoorbeeld bij file-inspectie, luchtfoto's, branden of bij het verrichten van metingen, zoals bij de ramp van Fukushima.

De helikopter heeft hierbij het voordeel boven een vliegtuigje omdat de helikopter stil in de lucht kan hangen.

Nationale Onderwijsgids

VorigeLaat uw stem horen in Den Haag praat mee over het onderwijsbeleid
VolgendeLespakket Mediawijsheid voor groep 7/8
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter