Groepsgrootte zal dit schooljaar fors toenemen

Naar verwachting stijgt de groepsgrootte in het primair onderwijs dit schooljaar met gemiddeld 12 procent, waardoor de gemiddelde klassengrootte zal stijgen van 24 naar 27 leerlingen.

Deze toename is een direct gevolg van de bezuinigingen die het afgelopen schooljaar zijn doorgevoerd, aldus de PO-Raad, de sectorraad voor het primair onderwijs.

Volgens de raad zullen de bezuinigingen van het kabinet Rutte veel extra druk gaan leggen op het basisonderwijs, helemaal als de aangekondigde bezuinigingen op het Passend Onderwijs worden doorgevoerd.

De PO-Raad vreest dan ook een forse taakverzwaring van het leraarsvak, wat daardoor minder aantrekkelijk wordt, terwijl er vanwege de vergrijzing veel extra leerkrachten nodig zijn, n een achteruitgang van de onderwijskwaliteit.

SP-Tweede Kamerlid Manja Smits vindt het onaanvaardbaar dat ook dit jaar de klassen in het basisonderwijs groter zullen worden.

De grootte van de klassen stijgt aldus Smits al enkele jaren door structurele bezuinigingen van verschillende opeenvolgende kabinetten. Vorig jaar waarschuwde Smits hiervoor met het rapport 'minder geld, grotere klassen'. Het kabinet heeft hier vooralsnog niets mee gedaan.

'Een wettelijk maximum aan het aantal leerlingen in een klas zorgt ervoor dat het kabinet de gevolgen van haar beleid onder ogen moet zien, en dat schoolbesturen kiezen voor leraren, in plaats van hogere salarissen of leuke onderwijsspeeltjes,' aldus Smits.

Nationale Onderwijsgids

VorigeStuur een bewerkte zomerfoto in en win
VolgendeStudenten kiezen veel voor zorgstudies hogescholen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter