Tijdens de Dag van de Cultuureducatie op donderdag 16 juni maakten Jan Muller, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Paul Spies, directeur van het Amsterdam Museum, een bijzondere samenwerking bekend. Vanaf heden is de collectie van het Amsterdam Museum ook online beschikbaar voor het onderwijs, via de online onderwijsdienst ED*IT, een initiatief van Beeld en Geluid. Docenten en leerlingen kunnen nu overal beschikken over de objecten uit de collectie van het Amsterdam Museum. De collectie wordt in ED*IT verrijkt met educatieve informatie en er zijn twee speciale dossiers over de geschiedenis van Amsterdam gemaakt.De feestelijke lancering van het unieke onderwijsmateriaal over de geschiedenis van Amsterdam vond plaats in het Amsterdam Museum. Andere erfgoedinstellingen gingen het Amsterdam Museum voor, waaronder Naturalis en het Museum voor Volkenkunde. ED*IT verrijkt collecties voor het onderwijs door ze op elkaar aan te sluiten, te koppelen aan vakgebieden en te voorzien van metadata.

De prachtige objecten uit de collectie van het Amsterdam Museum verlenen authenticiteit aan de verhalen over de geschiedenis van Amsterdam. Dit wordt nog versterkt door bronnen van andere erfgoedinstellingen over Amsterdam. Denk aan foto's van het Nationaal Archief, artikelen van Anno en de vele informatieve programma's uit de collectie van Beeld en Geluid. Docenten en leerlingen kunnen zelf bronnen uit de verschillende collecties combineren. Van het uitvoeren van een zoekactie tot het zelf produceren van tijdlijnen, presentaties, dossiers en lessen. Scholen in de regio Amsterdam kunnen nu ED*IT tot 1 oktober gratis uitproberen. Geïnteresseerde scholen kunnen een e-mail sturen naar: info@ed-it.nuMet ED*IT heeft Beeld en Geluid een krachtig instrument om collecties met elkaar te kunnen verbinden, te verrijken en aan het onderwijs beschikbaar te stellen. Beeld en Geluid heeft dan ook de ambitie om hét culturele knooppunt te worden voor erfgoedinstellingen in Nederland en nodigt hen uit om zich met hun digitale collecties aan te sluiten bij deze onderwijsdienst.

VorigeSubsidies Taal in het po
VolgendePersbericht Ook literatuuronderwijs dupe kabinet Rutte
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter