Het kabinet Rutte creëert ten onrechte het beeld dat het in de culturele sector vooral in de ondersteunende instellingen snijdt. Maar met het verschraalde aanbod en hogere toegangsprijzen worden vooral het publiek en gebruikers de dupe. En die worden toch al benadeeld door de verhoging van de BTW op toegangskaartjes van 6 naar 19%, ook wel de Rutte-tax genoemd. Ook de tweejaarlijkse Dag van de Literatuur, een steunpilaar van het literatuuronderwijs, gaat door de plannen van staatssecretaris Zijlstra van Cultuur een ongewisse toekomst tegemoet.

De Dag van de Literatuur is een tweejaarlijks literatuurfestival voor scholieren uit de Tweede Fase in het voortgezet onderwijs. Met een combinatie van gevestigde schrijvers, jong literair talent, singer-songwriters, verfilmde boeken e.d. sluit de Dag van de Literatuur met succes aan op de belevingswereld van jongeren, zonder daarbij de missie uit het oog te verliezen: het stimuleren van Nederlandstalige literatuur. Al twintig jaar komen er duizenden scholieren op deze literaire dag af, waar alle grote Nederlandstalige schrijvers wel eens hebben opgetreden, waaronder Harry Mulisch, Gerard Reve, Jan Wolkers en Hugo Claus. Bij de editie van 2011 werd het evenement in De Doelen in Rotterdam door 5.106 leerlingen en docenten bezocht, die in totaal van 87 scholen afkomstig waren. Een kort verslag van het evenement is via deze link te bekijken: http://www.dagvandeliteratuur.nl/festivalmagazine

Uit zijn openingsspeech van de Dag van de Literatuur 2011 blijkt dat staatssecretaris Zijlstra zeer positief is over het evenement en de missie van organisator Passionate Bulkboek om jongeren voor Nederlandstalige letteren te interesseren: http://www.youtube.com/watch?v=wmsrImrCIs4 Dat er desondanks is besloten om Passionate Bulkboek niet in de zogenaamde Basisinfrastructuur van het culturele bestel te houden is des te merkwaardiger omdat de organisatie goed scoort op Zijlstra's eigen criteria zoals bereiken van jongeren, cultureel ondernemerschap en het verwerven van eigen inkomsten.De indruk wordt steeds sterker dat Zijlstra geen enkele rol in de besluitvorming heeft gehad en premier Rutte de regie voert. Met als tegenprestatie dat zijn gedoogregering in stand wordt gehouden voert Rutte de wens van Geert Wilders uit om zoveel mogelijk schade aan de culturele sector aan te brengen. Opvallend daarbij is dat straks juist de kinderen van Henk en Ingrid in 2013 wellicht niet meer naar de Dag van de Literatuur kunnen omdat scholen de toegangsprijzen te hoog vinden en hun ouders niet willen bijdragen. Dus de zeer gepolitiseerde besluitvorming bepaalt cynisch genoeg ook het lot van een puur literair-educatief project dat deel uitmaakt van het curriculum Nederlands in het voortgezet onderwijs.

VorigeCollectie van het Amsterdam Museum online beschikbaar voor onderwijs
VolgendeDe Grebbe beste basisschool van Nederland
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter