Drie leerlingen van het Jan Tinbergen College uit Roosendaal hebben met hun robotarm een gouden medaille gewonnen in de belangrijke competitie van de International Conference of Young Scientists (ICYS).

Zij konden hieraan deelnemen doordat zij ook al tot de winnaars behoorden bij de Van Melsenprijs 2011 van de Radboud Universiteit; deze prijs fungeert als voorronde voor de ICYS-competitie. Uit de deelnemende landen waren leerlingen van meer dan 80 middelbare scholen van over de hele wereld naar Moskou getrokken.

De drie leerlingen uit de 6e klas van het Tweetalig VWO, Floris van Elteren, Patrick Deenen en Rob Tierolff, ontwikkelden een robotarm. Het unieke aan hun aanpak is dat zij niet alleen de arm op papier ontworpen hebben en de theoretische achtergronden daarbij beschreven hebben, maar dat zij de arm bovendien hebben gebouwd tot een volledig werkend model.

Tijdens de internationale conferentie van ICYS ontvingen de Roosendaalse scholieren de beste beoordeling in de categorie Engineering.

De begeleidend natuurkundedocent Arno Rijnders van het JTC is vol lof: Het gaat om het construeren, het bouwen van de elektronica, het programmeren om die bewegingen aan te sturen. Het is een complex vraagstuk waarin veel disciplines samenkomen. Heel bijzonder is dat via een Wii-controller de mechanische arm de menselijke bewegingen volgt. Dat is een heel bijzondere aanpak die er spectaculair uitziet. In feite is het dezelfde techniek als die tegenwoordig ook gebruikt wordt bij het opereren op afstand, bij het bedienen van robotarmen in de ruimte of bij het onschadelijk maken van explosieven.

Na terugkomst uit Moskou gaan de leerlingen meteen weer aan de slag. Het Examen voor het International Baccalaureat staat op de rol, daarna de Centrale Schriftelijke Examens voor het VWO-diploma.

Nationale Onderwijsgids

VorigePO Raad Automatische prijscompensatie handhaven
Volgende3 miljoen euro voor promotie techniek op vmbo
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter