TechniekTalent.nu en Platform Bèta Techniek investeren de komende vijf jaar bijna 3,4 miljoen euro in de promotie van techniek onder vmbo-leerlingen. Dat maken de beide organisaties vandaag bekend. Het bedrag zal worden gebruikt om de samenwerking tussen vmbo-scholen en het technisch bedrijfsleven binnen regionale 'TechNet-kringen' te stimuleren, om zo het techniekonderwijs en de loopbaanoriëntatie aantrekkelijker te maken en daarmee meer vmbo'ers te enthousiasmeren voor techniek. In de komende jaren zal een groot tekort ontstaan aan technische vakkrachten, omdat veel oudere werknemers met pensioen gaan.

Al in 2008 hebben TechniekTalent.nu, het samenwerkingsverband van acht technische bedrijfstakken, en Platform Bèta Techniek gezamenlijk de handschoen opgepakt om samenwerking tussen scholen en bedrijven te bevorderen. Regionaal zijn door heel Nederland 115 zogenaamde TechNet-kringen opgezet. Inmiddels werken binnen deze kringen 1906 bedrijven samen met 227 vmbo-scholen.

Het streven is om dit aantal in de komende jaren verder te verhogen tot 3000 bedrijven en tenminste 300 vmbo-scholen en 30 mbo-scholen. TechniekTalent.nu investeert tot en met 2015 bijna 2,7 miljoen euro in TechNet en Platform Bèta Techniek 700.000 euro. Met deze gezamenlijke investering moet een belangrijke bijdrage worden geleverd aan de instroom van vmbo-jongeren in het technisch onderwijs.

Jos Kleiboer, voorzitter van TechniekTalent.nu, is verheugd over het gezamenlijke investeringsplan, dat naar zijn mening hoogstnoodzakelijk is. Kleiboer: "Een groot aantal technische bedrijven heeft de komende jaren te maken met een stevige uitstroom van oudere werknemers. Mede daardoor krijgt het technisch bedrijfsleven de komende jaren met flinke personeelstekorten te maken. Dat biedt voor jongeren veel kansen op een baan. De wereld van techniek biedt een enorm breed en gevarieerd werkveld, met volop interessante, uitdagende én goedbetaalde banen. Werken in de techniek, betekent werken aan de toekomst van Nederland. Zonder techniek staat de wereld stil."

Hans Corstjens, directeur van Platform Bèta Techniek: "Het kabinet heeft als één van de speerpunten het versterken van een hoogwaardige kenniseconomie van ons land. Als Platform Bèta Techniek zijn al onze activiteiten daarop gericht. Dat vraagt een gecoördineerde aanpak van basisonderwijs tot arbeidsmarkt. Met TechNet willen wij het vmbo-onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar brengen om gezamenlijk op te trekken. Die samenwerking staat ook centraal in andere programma's van het Platform Bèta Techniek zoals Jet Net (havo/vwo) en de Centra voor Innovatief Vakmanschap in het mbo. De jongeren van Nederland hebben recht op een goede verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven!"

VorigeOnderwijstoptalentprijs 2011 van start
Volgende14000 exemplaren Bosatlas voor het onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter