In 'BN'ers in de zorg “ een leven lang benauwd “ ervaren bekende Nederlanders hoe het is om met een ernstige longziekte te moeten leven. Edwin de Vries, Marian Mudder, Kim-Lian van der Meij en Patrick Martens stappen in de uitzending van 12 en 18 mei in het leven van iemand met een ongeneeslijke longziekte. Je hele leven benauwd zijn, het gevoel hebben dat je stikt: 1 miljoen mensen in Nederland kennen dit benauwde gevoel. Zij hebben een ongeneeslijke longziekte. Het tweeluik van BN'ers in de zorg laat zien hoe ingrijpend dit is.

In de eerste aflevering stapt actrice Marian Mudder in het leven van de 31-jarige Sylvia. Studeren, werken of uitgaan is voor haar vriendinnen de normaalste zaak van de wereld, maar Sylvia zit vaak thuis. Regelmatig belandt ze in het ziekenhuis vanwege ontstekingen aan haar longen en ze heeft continu hevige astma-aanvallen. Marian ervaart wat dat betekent voor iemand die in de bloei van haar leven zou moeten zijn.

De 11-jarige Sebas gebruikt de zwaarste medicijnen, maar ze helpen nauwelijks. Hij is continu benauwd en moet om de drie maanden naar het ziekenhuis. Daarom worden onder narcose zijn longen onderzocht. Samen met acteur en presentator Patrick Martens krijgt hij de uitslag van dit onderzoek. Ook ervaart Patrick hoe het voelt om volledig buiten adem te zijn.

In de tweede aflevering brengt acteur en regisseur Edwin de Vries een dag door in behandelcentrum Heideheuvel, waar de 12-jarige Maurits twee maanden intern wordt behandeld voor ernstig astma, ver weg van zijn familie en vriendjes. Edwin kent het eenzame gevoel van Maurits als geen ander, want hij verbleef als kind zelf 9 maanden in het Zwitserse Davos. Het is een bijzondere ontmoeting.

Zeven jaar geleden gaat de 41-jarige Erwin tijdens een concert letterlijk tegen de vlakte, omdat hij geen lucht meer krijgt. In het ziekenhuis volgt de diagnose van ernstig COPD. Sindsdien is zijn leven ingrijpend veranderd en komt hij in een sociaal isolement terecht. Door zijn longziekte gaan zijn longen steeds verder achteruit en kan hij steeds minder. Musicalster Kim-Lian van der Meij volgt hem in zijn strijd tegen deze slopende ziekte.

BN'ers in de zorg is geproduceerd door I Care Producties en in samenwerking met het Astma Fonds.

BN'ers in de zorg “ een leven lang benauwd, donderdag 12 mei en woensdag 18 mei om 19.30 uur op Nederland 1.

VorigeVereniging Art.1 wordt Art.1 kenniscentrum discriminatie Nederland
VolgendeOnderwijstoptalentprijs 2011 van start
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter