Beleef de lente

Zo na een paar heerlijke paasdagen is het niet makkelijk om weer aan je werk te beginnen. Ik vermoed dat niet alleen menig volwassene maar ook een heleboel leerlingen daar moeite mee zullen hebben. Daarom vandaag aandacht voor een site waarmee je buiten een beetje naar binnen kunt halen: Beleef de Lente.

Beleef de Lente is de website van De Vogelbescherming, gemaakt door IJsfontein. Of liever gezegd: zijn de websites. Er zijn namelijk twee versies van deze website: een juniorversie en een versie voor volwassenen of oudere kinderen. Beide sites draaien om het volgen van een achttal vogels door middel van een webcam in hun nest:

  • steenuil,
  • ooievaar,
  • ijsvogel,
  • oehoe,
  • boerenzwaluw,
  • boomklever
  • purperreiger
  • slechtvalk.
Het is ongelooflijk leuk om de beelden van de vogels en hun jongen te zien en hun geluiden te horen!

Wie beelden wil hebben van eerder in het broedseizon kan ook fragmenten van eerdere opnames dit jaar bekijken. Ook kan je in het dagboek van elke vogel lezen wat er precies is gebeurd in de afgelopen periode. Wie de vogels van zo nabij volgt zal vermoedelijk ook meer willen weten. Daarin voorzien de beide sites met een kopje 'Achtergrondinformatie' dat te zien is bij elke vogel.

De juniorversie van Beleef de Lente biedt daarnaast nog bij elke vogel en op 3 niveau's (groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8) een aantal tips om zelf aan de slag te gaan met de informatie op de site. Daarvoor heeft de Vogelbescherming per vogel, per niveau en voor de acht vogels in het algemeen Doe-brieven online gezet. Daarin vind je zaken zoals kleurplaat of een spelletje, maar ook een werkblad waarop leerlingen kunnen berekenen hoe lang verschillende vogels moeten broeden op hun eieren en een werkblad waarin wordt uitgelegd hoe je van een melkpak een voerhuisje voor vogels kunt maken. Volgens de informatie op de site wordt binnenkort een handleiding voor leerkrachten online gezet.

Naar buiten gaan en zelf de natuur onderzoeken is natuurlijk het allerleukste om te doen, ook al zie je dan natuurlijk veel minder van de jonge vogels dan via de site. Maar de site Beleef de Lente geeft je wel een prachtig inkijkje in het leven van de vogels. De bijbehorende werkbladen leveren je als leerkracht leuke lessen en omdat het allemaal kant-en-klaar is bespaar je je heel wat tijd die je lekker buiten door kunt brengen!

p.s. Het bekijken van al die webcambeelden is natuurlijk een schitterende aanleiding om met de leerlingen webcamgedrag te bespreken. Wanneer zetten zij de webcam aan, bijvoorbeeld bij MSN, en wat laten ze wel en niet aan elkaar en anderen zien?

VorigeMeer geld voor schoolfruit
VolgendeNieuwe online vraagbaak Mediaopvoeding.nl
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter