Uit onderzoek van EUKidsOnline onder 25.000 jongeren in 25 Europese landen blijkt dat 70% van de Nederlandse kinderen tussen 9 en 12 jaar een profiel heeft op een sociale netwerksite zoals Hyves. Dat betekent dat heel veel kinderen in Nederland gebruik maken van de sociale mogelijkheden die internet biedt: dat ze leren hoe je met elkaar contact kunt onderhouden (ook als je niet bij elkaar in de straat woont), hoe je een vriendschapsband kunt ontwikkelen door met elkaar informatie uit te wisselen en hoe je jezelf het beste kunt profileren en zo je zelfvertrouwen kunt verbeteren.

Het onderhouden van sociale contacten op profielsites kan ook leiden tot allerlei narigheid zoals pesten en ongewenste contacten. Gelukkig blijkt uit hetzelfde onderzoek dat we ons in Nederland redelijk bewust zijn van het belang van veilig internetten: de meeste Nederlandse jongeren schermen hun profiel af voor mensen die ze niet kennen.

Maar dat we het goed doen, betekent nog niet dat we geen aandacht meer hoeven te besteden aan veilig internetten. Er zijn nog heel veel kinderen slachtoffer van cyberpesten, veel jongeren gaan nog veel te makkelijk om met hun wachtwoorden en we kunnen nog geen garantie bieden dat kinderen die over het web surfen geen informatie tegenkomen die niet geschikt is voor ze. Daarom ben ik blij met het nieuwe Familiecentrum van Google waar je tips krijgt hoe je kinderen kunt helpen te leren omgaan met de nare kanten van internet. ook vind je daar een overzicht van de tools die Google zelf biedt op het gebied van veilig internet: hoe en waar je misbruik kunt melden en hoe je bij de tools van Google je eigen informatie af kunt schermen.

Gelukkig heeft Google niet zelf opnieuw het wiel uitgevonden op het gebied van veilig internet, maar hebben ze voor de inrichting van het Familiecentrum samengewerkt met experts op dit gebied: Mijn Kind Online, Programma Digivaardig Digibewust en Pestweb. Heb je aan de informatie in het Familiecentrum niet genoeg, dan kan je terecht bij één van deze partners in dit project.

Ik ben niet blij met alles wat bij Google gebeurt, maar de oprichting van het Familiecentrum vind ik een goede actie!