Door: Martijn van den Berg
Het is alweer het laatste moduul van het schooljaar. Het laatste moduul is altijd speciaal, zo voor de vakantie. Lekker veel vakantiedagen omdat de feestdagen eraan komen. Nét dat laatste beetje motivatie eruit persen om alles af te maken met de zomer in je bol. Daarnaast worden er ook allerlei vakanties en dergelijke gepland, en dit niet altijd buiten lestijden. Om hier toch alles door te kunnen zetten, hebben ze bij Stenden Pimp my Schedule uitgevonden.

Pimp my Schedule is een helpdesk die aan het begin van ieder moduul verschijnt, waar mensen met vragen over roosters terecht kunnen. De afkortingen op de roosters zien er vaak erg gecompliceerd uit.

Maar dit is niet de enige functie van deze desk. Waar deze desk eigenlijk het meest voor gebruikt wordt is roosterwijzigingen. Als je bijvoorbeeld probeert vakken van een vorig moduul te volgen, en dit gaat niet samen met je huidige rooster, of je hebt iets erg belangrijks tegelijk met een les waar je echt graag bij wilt zijn, dan kunnen deze ter plekke kijken naar nieuwe mogelijkheden binnen het rooster.

Dit klinkt fantastisch, en kan ook een mooie uitkomst bieden, maar er zijn ook nadelen. Als je een uur laat verplaatsen, heeft dit ook betrekken op een groep medestudenten, die het misschien niet eens zullen zijn met de wijziging die je net doorgevoerd hebt. Daarnaast zal deze wijziging gecommuniceerd moeten worden naar de rest van de studenten. In de praktijk betekent dit eigenlijk dat je iedere dag aan het speuren bent voor wijzigingen.

Ik kan de fanatieke student wel waarderen die alles doet om bij de les te zijn. Daarom is het ook geweldig dat deze mogelijkheid er is. Maar voor mij is een roosterwijziging nog steeds iets dat met de hele groep doorgesproken moet worden voordat deze doorgevoerd kan worden, een democratisch proces. Dit betekent uiteraard veel meer werk voor een roosterwijziging. Daarnaast vind ik dat zoiets meer formeel zou moeten gaan. Niet via een hoop papierwerk, maar ook weer niet midden in de school en voor iedereen toegankelijk. Uiteindelijk zullen op die manier alleen de studenten die echt graag dit soort dingen willen dit uithalen.