Als klein kind was ik verzot op popup-boeken. Van die boeken waar als je de pagina opensloeg, ineens allerlei figuren omhoog kwamen. We hadden die boeken niet thuis omdat ze veel te kwetsbaar waren om te overleven in ons gezin met 7 kinderen. Maar mijn oma had er twee en als we daar op bezoek waren dan vond ik het heerlijk om die boeken te bekijken en ermee te spelen. Nog altijd hebben popup-boeken iets magisch voor mij. In mijn boekenkast staan dan ook een paar prachtexemplaren. Ik heb ook wel eens geprobeerd om zelf popup-boeken te maken, maar na het maken van een paar popup-kaarten bleek me al gauw dat je daarvoor veel meer precisie en doorzettingsvermogen moet hebben dan ik in huis heb.

Daarom ben ik ook blij met Zooburst. Met Zooburst kan je digitale popup-boeken maken. Je hoeft er niet voor te knippen of te plakken, en je hebt de keuze uit honderden plaatjes om je boek vorm te geven. Je kunt ook zelf plaatjes uploaden naar de site. Elke (dubbele) pagina kan je voorzien van een tekst. Daarnaast kan je elke figuur op die pagina een tekstballonnetje geven, zodat je ze kunt laten 'spreken' en de figuren met elkaar in gesprek laten gaan. In de teksten kan je ook linkjes zetten, waardoor je ook informatie van buiten het boek bij de inhoud kan betrekken. Handig, bijvoorbeeld als je een boek wilt maken over vogels: dan kan in het boek linkjes maken naar de geluiden die de vogels maken.

Zooburst lijkt me een leuke tool om kinderen een verhaal te laten vertellen. Als je ze gebruik wilt laten maken van de plaatjesbibliotheek dan moet je ze wel een Engels woordenboek geven, want omdat er zo verschrikkelijk veel plaatjes zijn (meer dan 10.000 afbeeldingen uit de Open Clip Art Library) kan je de bibliotheek alleen doorzoeken op trefwoorden. Een goed alternatief is om de leerlingen zelf (copyrightvrije) afbeeldingen te laten zoeken op internet of hun eigen beeldmateriaal te uploaden. En dat is dan weer een goede ingang om met je leerlingen te praten over wat ze wel en wat niet willen delen op het web. Want wat op het web staat, kan je er niet meer vanaf halen. Overigens moet je officieel ouder dan 13 jaar zijn om een account te maken op Zooburst. Dat geldt niet als je een (betaald) docentenaccount neemt: dan kan je tot 250 leerlingen in Zooburst laten werken onder jouw account. Maar daarvoor (en voor nog een aantal andere extra mogelijkheden) moet je dan wel $49.99 per jaar betalen.