Kamerleden van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu ontvingen de jongeren van het Jeugdwaterschapsbestuur voor een ludieke actie rondom het waterbeheer in Nederland.De Kamerleden hebben met zandzakken op de kaart van Nederland aangegeven waar zij denken dat de grens loopt, waar Nederland onder water komt te staan op het moment dat wij het water de vrije loop zouden laten en niet meer aan waterbeheer zouden doen.

Vandaag, 22 maart is Wereldwaterdag, de dag waarop internationaal wordt stilgestaan bij het feit dat voldoende water en schoon water niet voor iedereen in de wereld een vanzelfsprekendheid zijn. Vaak zijn het de alleramsten die hierdoor worden getroffen. Door de verandering van het klimaat kondigen zich bovendien nieuwe natuurrampen aan. Ver weg, maar ook steeds vaker dicht bij huis.

Jeugddijkgraaf Bart Bongaards: "Voor een keer willen wij naast de boodschap van gebrek aan water en sanitatie elders in de wereld, ook aandacht vragen voor de waterproblematiek in eigen land en voor de noodzaak om Nederlandse jongeren op tijd te interesseren voor een opleiding en baan in de watersector. Het gaat goed in Nederland vergeleken met de landen om ons heen en ver van ons vandaan. Wij hebben het goed geregeld. Maar daarom moeten we niet gaan zitten slapen. Hierachter zit heel veel werk en heel veel geld. Voor de jongeren in Nederland is het van belang dat we niet gaan beknibbelen op onze veiligheid. Het is voor ouderen natuurlijk verleidelijk om, bij geldgebrek, plannen vooruit te schuiven en zo geld te besparen. Ook over 40 jaar willen we droge voeten hebben en voldoende water en over 100 jaar ook En er moeten dan mensen beschikbaar zijn die het werk willen en kunnen doen. Daarom moeten de Nederlanders weten dat het schoon en droog houden van ons land veel tijd en geld kost en dat het hartstikke leuk is om hier je werk van te maken."

Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen: "Nederlandse waterexperts zijn wereldwijd betrokken bij het vinden van oplossingen voor waterproblemen. Dat is geen wonder: de geschiedenis van ons lage land is verweven met de strijd tegen het water. Nederland is waterkennisland nummer een. En, dat moet zo blijven als het aan de waterschappen ligt. Daarom investeren wij in het betrekken van jongeren bij de waterproblematiek. Het Jeugdwaterschapsbestuur dient daarbij als klankbord- en initiatiefgroep. In het Jeugdwaterschapsbestuur zijn de waterschappen vertegenwoordigd door middelbare scholieren. Deze jongeren grijpen Wereldwaterdag aan om bij de leden van de Tweede Kamer te benadrukken dat ook in ons eigen land blijvend moet worden geïnvesteerd in waterbeheer en “veiligheid en vooral in waterkennis."

VorigeSchrijf je in voor de conferentie Vlootschouw Opbrengsten van ICT in het onderwijs
VolgendeWeten en verbeteren
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter