Lentespecial online hoe groeien planten

De kidssite is een nieuw eiland rijker! Op dit lente-eiland verzamelen leerlingen spelenderwijs elementen die nodig zijn om een plant te laten groeien. Dit doen ze door spellen te spelen waarbij ook hun kennis wordt getoetst. Het lente-eiland is goed te gebruiken op het digibord, maar de leerlingen kunnen er ook zelfstandig mee aan de slag.

De spellen

Weten jouw leerlingen alle planeten op juiste volgorde ten opzichte van de zon te plaatsen? Komen ze door het ingewikkelde doolhof heen? En lukt het ze om de rebus op te lossen? Met deze uitdagingen kunnen ze de elementen verdienen om de bloem te laten groeien. En maken ze kans op leuke prijzen!

Groepsopdracht

Naast deze online spellen is er ook een uitdaging voor ín de klas. Houd samen met je leerlingen bij hoeveel jullie echte bloem groeit. Maak het mooiste verslag, bijvoorbeeld in foto of video, en win een digitale miscroscoop! Een groeikaart en andere informatie is te vinden op de site.

Spelenderwijs leren over fotosynthese op lente.kennisnet.nl!

Leuke tips voor in de les:Wat is fotosynthese?• http://teleblik.nl/media/1543208/fragment?start=100end=213

• http://teleblik.nl/media/5409508 (met gebarentolk)

• http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20060706_fotosynthese01

• http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/dieren-en-planten/hoe-komt-het-dat-een-boom-savonds-zuurstof-eet-en-over-dag-koolstof


Nieuws uit de natuur


• Plantenverzorger

Mylene laat zien hoe in de tuin een tomatenzaadje uitgroeit tot een grote tomatenplant. Jurre laat in de studio tuinkers groeien op watten. En Andre Kuipers laat zien of plantjes ook in de ruimte kunnen groeien.

• Planten “ Plantenkas

Mylene laat zien hoe tomaten groeien in een grote plantenkas. Ook wordt uitgelegd hoe een plant groeit met fotosynthese.

• Groeien - Bollen en knollen

Van de bollen en knollen onder de grond zijn alle plantendelen al gevormd voordat het voorjaar aanbreekt. Bollen en knollen slaan reservevoedsel in zich op. Bollen doen dat in de ondergrondse bladeren en knollen in de vlezige wortel of de stengel.

• Bloempjes en bijtjes

Mylene gaat alles uitzoeken over de bestuiving van bloemen, planten en bomen en dan met name de orchidee.


Huisje, boompje, beestje


• Kiemen

De meeste planten groeien uit zaad. Bij sommige zaden kun je het kiemplantje al zien zitten. Als de omstandigheden gunstig zijn gaat het zaad ontkiemen.

• Zaden

Het groeiproces van een plant begint als een klein zaadje. De kinderen zien in de aflevering wat er met zo'n zaadje gebeurt wanneer het ergens terecht komt. Uiteindelijk zal het uitgroeien tot een plant.

• Groei en bloei

Hoe groeien de planten en de bomen en wat is er nodig om te groeien?


Toegang Teleblik

Heeft u nog geen toegang tot Teleblik? Teleblik is gratis beschikbaar voor docenten en leerlingen in po, vo en mbo.

Kijk op http://www.teleblik.nl/start om toegang te krijgen.

Download de lesbrief

VorigeICT een middel om bij leerlingen aan te sluiten
VolgendeTessas Top Webtips voor in de les Serious games
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter