Aanbod natuur  en milieueducatie ontsloten op basisscholen

Op 9 maart is in Artis Amsterdam de aftrap gehouden van het NME-arrangement 'Gezonde voeding en Biodiversiteit' en het programma 'GroenGelinkt'. Hierin werken Amsterdamse aanbieders van Natuur- en Milieu Educatie samen om hun aanbod op het gebied van voeding en biodiversiteit onderling te verbinden, te verrijken en voor basisscholen beter te ontsluiten.

Basisvaardigheden combineren met gezonde leefstijl

Scholen staan onder meer voor de uitdaging om leerlingen goed te leren lezen en schrijven. Dat zijn vaardigheden die je kunt combineren met het leren over inhoudelijke onderwerpen als een gezonde leefstijl; de natuur in en om de stad en het milieu. Brigit Kuypers van het ANMEC zegt daarover: "Ik vond het bijzonder om tijdens de bijeenkomt te horen hoe wij als NME organisaties het taal- en rekenonderwijs in de klas kunnen versterken door kinderen direct en actief in contact te brengen met hun omgeving. Dan zien, horen en proeven ze wat bijvoorbeeld woorden kunnen betekenen."

Verbindingen leggen

De vijftig deelnemers ondervonden aan den lijve hoe snel je verbindingen kan leggen tussen behoeftes van scholen en het bestaande aanbod. Tijdens de bijeenkomst ontstonden veel nieuwe ideeën. Het verbinden van werken in de lokale schooltuin, bijvoorbeeld. Of het gebruik maken van lesmateriaal over gezonde voeding van het Voedingscentrum en vervolgens gezond koken met je zelf geoogste groenten.

Meer impulsen

De Amsterdamse NME organisaties worden uitgenodigd om voor 16 april 2011 projectideeën in te dienen over de samenwerking en de samenhang. Hierdoor krijgt het arrangement in Amsterdam nog meer impulsen.

Meer informatie

Meer informatie over groen onderwijs vind je op:

www.groenkennisnet.nl

www.anmec.nl

VorigeColumn Ict met een Twist
VolgendeAandacht voor Speciaal Onderwijs op IPON2011
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter