Op YouTube is veel filmmateriaal te vinden dat gebruikt kan worden in een les. Als je een filmpje hebt gevonden wil je vaak alleen een fragment daaruit gebruiken. Bij een langer filmpje wil je misschien meer fragmenten laten zien. In dat geval is het handig als je van het ene fragment kunt kunt doorklikken naar het volgende fragment. Daarnaast kan het handig zijn als je ondertitels of annotaties kunt maken bij een filmpje.

De tool Embedplus biedt al die mogelijkheden. Nadat je hebt aangegeven welke film je wilt gebruiken, kun je de volgende zaken instellen:
• de grootte van het venster waarin je het filmpje wilt laten zien,
• de tijd waarop je het filmpje wilt laten starten en eindigen,
• markers om het filmpje door te laten springen naar een volgend fragment,
• een knop om de laatste reacties op het filmpje (op YouTube en op Twitter) te laten zien,
• een veld om een ondertiteling of annotatie (van max. 70 karakters) onder het filmpje te laten zien.
Als je je keuzes hebt gemaakt krijg je een embedcode waarmee je het resultaat in een website of blog kunt embedden.

Embedplus lijkt me een handig instrument, met name als je lessen maakt die de leerlingen zelfstandig bekijken. Want een filmpje kijken vinden leerlingen best leuk, maar als ze zich tijd kunnen besparen door direct door te klikken naar het fragment dat ze nodig hebben voor de les, dan zullen ze daar zeker gebruik van maken!