Al wel eerder heb ik ervoor gepleit om leerlingen zelf een quiz te laten maken. Je maakt je leerstof immers het beste eigen door die aan anderen uit te leggen. Het stellen van vragen (en daarbij zelf het goede antwoord geven) staat op datzelfde niveau.

Er is heleboel software om leerlingen een quiz te laten maken. Heel vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van PowerPoint. Dat programma is bij de meeste leerlingen redelijk bekend en met wat uitproberen en oefenen kunnen ze daarmee quizzen maken zoals Jeopardy en Lotto Weekend Miljonairs (= de Nederlandse versie van 'Who wants to be a millionaire').

Gisteren vond ik een nog veel makkelijker manier om snel je eigen (flash)versie te maken van verschillende quizzen, zoals Lotto Weekend Miljonairs. Bij deze tool hoef je alleen de vragen in te typen met per vraag 4 mogelijke antwoorden. De software maakt van de vragen met de antwoorden een Lotto Weekend Miljonairs quiz, inclusief de opties om 2 foute antwoorden weg te laten strepen, het publiek om advies te vragen of een expert te raadplegen. En natuurlijk allemaal met de bijbehorende muziek, waardoor het allemaal lekker professioneel oogt.

Je kunt een quiz die je zelf maakt online opslaan en laten spelen (je krijgt na het maken van de quiz een URL waar je de quiz kunt laten spelen), of opslaan op je eigen p.c. zodat je de quiz ook offline kunt laten spelen. Ik zou zelf voor die laatste optie kiezen want daarmee kan je je spel ook zonder internetverbinding laten spelen en je hoeft je leerlingen niet te verwijzen naar de bibliotheek met spellen, waar nogal wat spam te vinden is.

Wil je dat je leerlingen meer dan 15 vragen bedenken? Laat ze dan - op dezelfde makkelijke manier - een Jeopardy-quiz maken. Wil je een factor tijd toevoegen? Dan kan je de Speed Match Quiz Maker inzetten. De site biedt ook nog de mogelijkheid om een bordspel te maken waarbij je met de digitale dobbelsteen mag gooien na het goed beantwoorden van een vraag. Al deze spellen kunnen zowel online als offline gespeeld worden.

Naast alle quiz-software biedt de site ook een aantal tools om de klas in te delen: een nieuwe opstelling, een indeling in groepen van - naar keuze - 2, 3, 4 of 5 personen en een tool om random een leerling uit de klas aan te wijzen.

Met dank aan Super Teacher!