De geschiedenislessen op school vond ik als regel erg interessant. De sfeer, de verhalen, de manier waarop mensen leefden: ik genoot ervan. Maar het werd lastig als ik moest onthouden wie wie was en wat deed: het lukte me nooit om al die namen te onthouden en te weten wie wanneer leefde. Het zou mij zeker geholpen hebben als ik die namen in een stamboom had kunnen zetten: met beeld als geheugensteuntje onthou je de feitjes beter.

Er zijn verschillende programma's waarmee je zo'n stamboom kan maken. Je hoeft daarvoor niet eens een officieel programma te gebruiken: je kunt ook aan de slag met een tekenprogramma. Maar je maakt het jezelf makkelijker met een eenvoudig programma als Grow a Tree. Met dit programma kunnen leerlingen makkelijk zelfstandig uit de voeten. Bij een (standaard) plaatje zetten ze een naam, een geboorte- en een sterfdatum en een korte beschrijving van die persoon en vervolgens geven ze in het plaatje aan wie met wie verbonden moet worden.

Wil je iets meer (bijv. bij de namen een foto zetten of extra informatie toevoegen), dan kan je gebruik maken van online programma's zoals MyHeritage of FamilyEcho. Voor het maken van stambomen van historische figuren zijn dit soort sites prima te gebruiken. Mocht je ze willen gebruiken voor het maken van je eigen stamboom, dan zou ik je willen adviseren tevoren na te gaan of degenen die je opneemt in je stamboom het wel op prijs stellen dat hun namen (en evt. foto's) daar te vinden zijn. Niet iedereen stelt dat op prijs!

Wie een stamboom niet online wil maken, kan natuurlijk ook gebruik maken van stamboomsoftware die op de eigen p.c. draait. Er is behoorlijk wat open source software beschikbaar op dit gebied. Maar die is lang niet altijd makkelijk in gebruik en daarmee (zeker voor het basisonderwijs) ongeschikt om snel even een stamboom in elkaar te zetten. Voor een groot project kan ik de gratis downloadbare software van My Heritage aanbevelen. Die heeft erg veel mogelijkheden.

Bruikbaar natuurlijk voor geschiedenis, maar ook voor taal (bijv.: schrijf een biografie van een persoon in de stamboom), voor aardrijkskunde (bijv.: verzamel informatie over de woonplaats van één van de personen in de stamboom) en de kunst en cultuurvakken (bijv.: ontwerp een familiewapen of een standbeeld voor de familie).

Mocht je nog op zoek zijn naar een voorbeeld van een stamboom voor kinderen in de basisschool, bekijk dan de les voor groep 5 op de site Grensland Vestingland. Daar vind je niet alleen een voorbeeld van een stamboom van een (familie uit Noord-Groningen), maar ook informatie over het leven in die regio in het begin van de vorige eeuw. Erg de moeite waard!