Regels havo scholen te stringent voor vmbo leerlingen

Een kwart van de vmbo-leerlingen dat doorstroomt naar het havo, haalt zijn diploma niet. Volgens een onderzoek van Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ECBO) ligt dat niet aan de leerlingen zelf, maar vooral aan de scholen. Dat meldt dagblad Trouw.

Op minstens de helft van de havo-scholen geldt de regel dat doorgestroomde vmbo'ers niet mogen blijven zitten in de vierde klas. Leerlingen die in de vierde klas onvoldoende presteren, moeten direct van school. 'Gewone' havisten mogen de vierde klas wel overdoen als ze blijven zitten.

Havo-scholen hanteren de regel vanuit de overtuiging dat zittenblijvende vmbo-leerlingen het diploma niet kunnen halen. Die aanname is onjuist, volgens het ECBO, aangezien de vmbo'ers die de vierde klas wl mogen overdoen, meestal hun diploma halen.

Bijna alle scholen hanteren toelatingseisen voor vmbo'ers die via de theoretische leerweg willen doorstromen naar het havo. Onlangs werd bekend dat afgelopen jaar 1.100 leerlingen daardoor de toegang tot het havo werd ontzegd, terwijl de doorstroming wettelijk is vastgelegd.

Naar aanleiding van het rapport van het ECBO zal D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham kamervragen stellen aan de minister van Onderwijs, zo liet hij gister op Twitter weten.

Nationale Onderwijsgids

VorigeKennisnet.nl populairste website van het jaar
VolgendeOnderwijsassistenten voelen zich gebruikt
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter