Onderwijs- en klassenassistenten verrichten taken die niet bij hun functie horen en waarvoor ze dus niet worden betaald. Assistenten voelen zich gebruikt, gemanipuleerd en soms gentimideerd.

Dat meldt het Onderwijsblad, de uitgave van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Niet elke onderwijsinstelling maakt zich schuldig aan het verkeerd inzetten en intimideren van de assistenten, maar in sommige gevallen is het conflict tussen de schooldirectie en de assistenten dusdanig verhit, dat de AOb afgelopen jaar twee zaken moest aankaarten bij de bezwarencommissie functiewaardering.

Een van deze zaken eindigde reeds in een overwinning voor het AOb. De andere zaak loopt nog.

Doordat onderwijs- en klassenassistenten zich vaak loyaal voelen aan de school, laten ze zich makkelijk onder druk zetten. Scholen maken te vaak misbruik van die loyaliteit, aldus de AOb, of gaan over tot intimidatie. De bond citeert een teamleider die driegde: Ik weet niet of jij hier nog lang werkt als je niet akkoord gaat met de functieomschrijving.'

Nationale Onderwijsgids

VorigeRegels havo scholen te stringent voor vmbo leerlingen
VolgendeVingers opsteken werkt averechts
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter