D66 wil acceptatieplicht havo

D66-Kamerlid Boris van der Ham wil een toelatingsrecht in de wet laten opnemen voor vmbo-leerlingen die willen doorstromen naar het havo, zo meldt Nu.nl. Momenteel wordt jaarlijks ongeveer 1.100 vmbo-leerlingen de toegang tot het havo geweigerd.

Havo-instellingen hanteren toelatingseisen omdat ze vrezen dat het niveau te hoog is voor de vmbo-leerlingen en ze bang zijn voor schooluitval. Volgens Van der Ham zouden er extra middelen beschikbaar moeten worden gesteld om de leerlingen door bijvoorbeeld zomercursussen bij te spijkeren.

Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks steunt het voorstel van Van der Ham. De PvdA zou graag zien dat de toelatingseisen naar beneden worden bijgesteld. 'Ik ben niet voor een drempelloze overgang, want met een eis van 6 of 6,5 als gemiddeld eindcijfer op de vmbo wordt serieus gekeken of een leerling kans op succes heeft', aldus PvdA-Kamerlid Metin Celik.

Het CDA wil juist dat het niveau van het vmbo verbeterd wordt. De ChristenUnie vindt dat er betere inhoudelijke afstemming moet komen tussen havo en vmbo.

Van der Ham vreest dat vooral leerlingen met een taalschterstand de dupe worden van de toelatingseisen. 'Iedereen moet de kans krijgen van een dubbeltje een kwartje te worden. Dat kan het best via het onderwijs. Wij willen ervoor zorgen dat ieder diploma recht geeft op doorstroming', aldus het D66-Kamerlid.

Nationale Onderwijsgids

VorigeVVD slechte leraren ontslaan
VolgendeMeer uitval zorgleerlingen door bezuinigingen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter