Meer uitval zorgleerlingen door bezuinigingen

Scholen in het voortgezet onderwijs verwachten dat door de bezuinigingen op Passend Onderwijs meer zorgleerlingen uit zullen vallen. Dit blijkt uit een ledenpanel van de VO-raad, de sectororganisatie van het voortgezet onderwijs.

Maar liefst 57 procent van de ondervraagde scholen verwacht dat het aantal zorgleerlingen dat voortijdig uitvalt zal toenemen door de voorgenomen bezuinigingen van 300 miljoen op Passend Onderwijs.

De uitkomst is opmerkelijk, omdat het een van de speerpunten van het kabinet Rutte is om de uitval van leerlingen juist verder terug te dringen. Volgens het ministerie van OCW verlaten jaarlijks ongeveer 10.200 leerlingen het voortgezet onderwijs zonder diploma.

Meer dan tweederde (69 procent) van de scholen uit het ledenpanel verwacht te moeten snijden in de begeleiding van zorgleerlingen. Ook verwacht 37 procent dat klassen groter zullen worden als gevolg van de voorgenomen bezuiniging. 17 Procent van de ondervraagden geeft aan waarschijnlijk minder gekwalificeerd personeel aan te kunnen nemen. Ook zegt 28 procent van de scholen dat ze vrezen leerlingen sneller naar andere scholen te moeten verwijzen.

Nationale Onderwijsgids

VorigeD66 wil acceptatieplicht havo
VolgendeVoorleesactie op basisscholen over duurzaamheid
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter