Subsidie voor onderzoek hoogbegaafdenonderwijs

Ton Mooij, hoogleraar Onderwijstechnologie bij de Open Universiteit en sectormanager bij Onderzoeksinstituut ITS Nijmegen, heeft van het Ministerie van OCW 700.000 subsidie ontvangen voor de evaluatie van excellent onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen. De subsidie is toegekend vanuit de prijsvraag 'Onderwijsbewijs'.

Het onderzoek zal vier jaar in beslag nemen en begint in maart 2011. 38 scholen voor basisonderwijs doen eraan mee, verspreid over Nederland. De prijsvraag 'Onderwijsbewijs' werd in 2008 en in 2010 gehouden en beide keren heeft Ton Mooij daaruit middelen gekregen voor een omvangrijk experimenteel onderzoek.

Steeds ging het daarbij om ontwikkeling en evaluatie van excellent onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen, zoals opgezet en in scholen uitgewerkt door Mooij zelf.

Het onderzoek van 2008 was gericht op ontwikkeling en evaluatie van speciaal onderwijs exclusief voor cognitief hoogbegaafde leerlingen. Dat van 2010 focust op regulier onderwijs dat wordt aangepast aan de mogelijkheden en eisen van hoogbegaafde leerlingen.

Adequate onderwijsvoorzieningen voor hoogbegaafde leerlingen in de onderbouw van het basisonderwijs zijn er bijna niet.

Nationale Onderwijsgids

VorigeNatuur en milieueducatie breed toegankelijk door GroenGelinkt
VolgendeLeerlingen presteren beter met mobiele telefoon
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter