Jongeren die veel te weinig bewegen, raken wel gemotiveerd als ze op of na school sportles krijgen die hen aanspreekt. Voor inactieve jongeren zijn voetbal, zwemmen en fitness het meest aantrekkelijk. Voor allochtone meiden spreekt bewegen op muziek daarbij het meest aan.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNO in opdracht van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen onder bijna 27.000 leerlingen van 78 vmbo-scholen.

Uit het onderzoek blijkt dat maar 41,6 procent voldoet aan de beweegnorm voor hun leeftijd.

Opvallende uitkomst van het onderzoek is dat allochtone meisjes en vmbo-leerlingen van 16 jaar en ouder relatief het minst bewegen. Van alle respondenten was 66% lid van een sportvereniging of sportschool. Ook hier scoren allochtone meisjes lager: slechts 40,7% is lid van een vereniging of sportschool.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 70% van de respondenten buiten schooltijd te veel tijd zittend doorbrengt. Deze grote groep vmbo-leerlingen overschrijdt de norm voor sedentair gedrag en zit daarmee na schooltijd meer dan twee uur per dag achter een computer, tv of dvd.

Vmbo-scholen zouden er goed aan doen om naast het stimuleren van bewegen ook aandacht te schenken aan het verminderen van het zitgedrag van leerlingen.

Nationale Onderwijsgids

VorigeDe Kennisnet proeftuin staat in bloei op de NOT2011
Volgende23 miljoen euro voor onderwijs Almere
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter