Column: Partners in Learning Global Forum 2011 Washington

Via een landelijke finale in Londen en een Europese finale begin 2011 in Moskou zijn Tessa van Zadelhoff (met het project Bear Travel) en Harald Dikkers (met het project KoduKids) doorgedrongen tot het grote sluitstuk van van het Microsoft Partners in Learning programma dit jaar, het PILGF ofwel het Partners in Learning Global Forum in Washington DC. Dit forum vond plaats van 7 t/m 11 november. Absoluut geen verkeerde plaats om mee te doen aan de verkiezing van de meest innovatieve ict leerkracht ter wereld! We waren in goed gezelschap, nog 115 andere leerkrachten dongen mee naar eeuwige roem.

Door Harald Dikkers

Washington

Washington is een belevenis op zich. Een zeer luxe hotel aan Pennsylvania Avenue (voor de kenners: Het Witte Huis was één blok verder), vlakbij The Mall. Dit is een park van zo’n 3 km lang dat begint bij het Capitool en eindigt bij het Abraham Lincoln Memorial. Daar omheen vele schitterende musea en allerlei gedenkwaardige monumenten. Gelukkig konden we zondag voorafgaand aan het forum volop van al dit moois genieten.

Op maandag moesten we aan de bak. Nog niet met het presenteren van onze projecten echter. Na een aantal interessante keynotes werd duidelijk dat al deze innovatieve leerkrachten bij elkaar werden gezet om te fungeren als een enorme denktank met één doel: het opzetten van een nieuw wereldwijd project over water. In subgroepjes werd gebrainstormd, gedacht, ontworpen en werden 21th century skills gekneed tot een totaal pakket waar jullie komend jaar zeker meer van gaan horen. Tegen de avond werden we dan eindelijk verzocht om onze posterpresentaties op te bouwen. Want dinsdag stond in het teken van de wedstrijd. De projecten werden door internationale juryleden bezocht, er werd om uitleg gevraagd, perspresentaties gegeven en voor alle leerkrachten was er natuurlijk ook tijd om te genieten van elkaars projecten, om nieuwe ideeën op te doen en om te netwerken.

Woensdag werd een dag in het veld, de subgroepen werden naar alle hoeken van de verschillende Smithsonian musea gestuurd om zoveel mogelijk bruikbare informatie te verzamelen die verwerkt kon worden in het waterproject. Het werd een dag van haast want aan het einde van de dag stond in het hotel nog een afsluitende juryronde gepland en daar wilde natuurlijk niemand te laat voor zijn. Het is een bijzondere ervaring om samen te werken aan een project met leerkrachten uit zoveel verschillende culturen en achtergronden.

Winnaars

Donderdag was een dag waarin veel contacten gelegd konden worden en waarin veel informatie werd uitgewisseld. En dat allemaal toewerkend naar de finale apotheose. Het gala in de National Portret Gallery waar de winnaars bekend gemaakt zouden worden. Vijf categorieën met elk een winnaar en twee runner-ups. Spannend maar ook geweldig om mee te maken. Voor Nederland was Tessa een van de gelukkigen. Wel even slikken voor mij, maar ik kan met een zeer voldaan gevoel terug kijken op deze conferentie en dit jaar waaraan ik veel internationale contacten heb overgehouden. Ik barst van de nieuwe ideeën en mijn team vaart in de slipstream wel bij al het interessants dat mee terug komt.

Vrijdag was de laatste dag en we hadden alles gedaan wat we konden in Washington… Laat president Obama nou uitgerekend op vrijdag in het kader van “veterans day” een toespraak geven op Arlington, de nationale begraafplaats. Geweldig om dat ook nog van dichtbij mee te maken. Een reis om nooit te vergeten!

VorigeVerwachtingen en schulden van invloed op studiesucces mbo
Volgende900 basisscholen moeten mogelijk deuren sluiten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter