900 basisscholen moeten mogelijk deuren sluiten

Binnen de komende drie jaar moeten mogelijk 900 basisscholen hun deuren sluiten, zo meldt de Leeuwarder Courant. Het gaat om dertien procent van het totaal aantal scholen in het primair onderwijs.

De oorzaak van de dreigende sluitingen is het dalende aantal inschrijvingen, waardoor de scholen niet meer kunnen voldoen aan het minimum aantal leerlingen. Een basisschool mag maximaal drie jaar onder het minimum aantal zitten. Blijft het leerlingental ondermaats, dan vervalt de financiering door de overheid. Het minimum aantal is afhankelijk van de bevolkingsdichtheid van de regio, waarbij als absoluut minimum voor dunbevolkte gebieden 23 leerlingen geldt.

Tussen 2004 en 2009 moesten al 210 scholen in het primair onderwijs de deuren sluiten als gevolg van krimp. De Leeuwarder Courant baseert zich op een rapport van het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven (IOO) dat onlangs naar de Tweede Kamer werd gestuurd.

Nationale Onderwijsgids

VorigeColumn: Partners in Learning Global Forum 2011 Washington
VolgendeVijfduizend leraren op straat door bezuiniging
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter