Betalen Alleen als ik weet wat ik koop

Steeds vaker zie ik het op Twitter langskomen: 'Pay with a Tweet'. Een bestand dat je mag downloaden als je er een tweet over post: een boek, een verslag of een ander bestand dat veel mensen graag willen hebben. Dat moet je doen voordat je het bestand downloadt: als je klikt op de knop 'Pay with a Tweet', ga je naar je Twitter-account. Daar geef je dan toestemming aan de applicatie om vanuit jouw account een tweet te plaatsen, met een door de aanbieder geschreven tekst en URL. Die tekst kan je meestal wel aanpassen; de URL niet. In feite maak je dus via Twitter reclame om het product te kunnen downloaden.

Ik snap dat mensen graag iets terug hebben als ze hun werk met jou delen, en een tweet versturen is een kleine moeite. Maar ik vind het een heel vreemde gang van zaken om reclame te maken voor iets waarvan je nog helemaal niet weet wat het is. Het kan natuurlijk dat interessante rapport zijn dat je verwacht te krijgen, maar het kan ook zijn dat het iets heel anders blijkt te zijn of dat de kwaliteit ervan erg tegenvalt. En ik heb weinig zin om reclame te maken voor iets waarvan ik geen idee heb of ik het goed vind.

Maar anderzijds snap ik natuurlijk wel dat iemand die veel tijd en energie heeft gestoken in het schrijven van een boek of een ander document, graag wat publiciteit wil hebben over zijn werk. En als het een product is waar ik enthousiast over ben, wil ik daar natuurlijk graag aan meewerken. Per slot van rekening is dat precies waar dit blog voor bedoeld is, en ook de reden waarom ik (heel af en toe) twitter: ik vind het leuk om mensen te helpen goed onderwijs te maken, door ze te laten zien wat er allemaal al is, en wat je daarmee kan doen.

Daarom heb ik een anoniem Twitteraccount aangemaakt. Via 'Ikbenspamvrij' heb ik een tijdelijk e-mailadres aangemaakt. Daarmee heb ik een twitteraccount aangemaakt, en vervolgens heb ik dat twitteraccount alleen zichtbaar gemaakt voor degenen die ik toestemming geef om dat account te volgen. En dat is natuurlijk helemaal niemand, want het is een account waar ik verder niets mee doe. Via dat twitteraccount vraag ik toegang tot documenten die worden aangeboden met 'Pay with a Tweet'. De tweet die vervolgens via dit twitteraccount geplaatst wordt, is voor helemaal niemand zichtbaar, dus daar stoor ik niemand mee. En als het document dat ik heb gedownload mooi vind, dan schrijf ik daarover een blogje. Met plezier. Zie het maar als een vorm van 'burgerlijke ongehoorzaamheid': mijn manier om te laten zien dat ik het niet eens ben met deze werkwijze, maar graag reclame maak voor iets waarvan ik weet dat het goed is!

Morgen daarom een blogpost over iets waar ik via Pay with a Tweet toegang heb gekregen, dat ik heb gelezen en wat ik echt absoluut de moeite waard vind.

VorigeLatere invoering verplicht leerlingvolgsysteem speciaal onderwijs
VolgendeOud ontmoet jong in Breda
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter