De jaarlijkse BETT in London is het grootste Europese onderwijsevenement. Honderden Nederlandse leerkrachten, docenten, ict-coördinatoren, middel- en hoger management trekken jaarlijks naar de Olympiahallen in Kensington Garden. Ook van 11 t/m 14 januari 2012 zullen de 2 immense hallen gevuld staan met grote en kleine stands. De grote jongens prominent aanwezig, omzoomd door veel kleine spelers.

Mocht u ook naar BETT willen is het zaak om nu actie te ondernemen, gezien de grote populariteit van het evenement . Hieronder vindt u enkele getuigenissen van eerder bezoekers en een overzicht van de opvallendste ontwikkelingen die getoond werden op BETT 2011.

Door Louis Hilgers

Marijke van der Brugge (onderwijsdeskundige en coach Maarssen)

Waarom je zou moeten gaan? Om geïnspireerd te raken door projecten en producten. Ik vind de afdeling voor Special Needs geweldig: groot en gevarieerd. Als je met collega's gaat, wat ik zeker aanraad, dan werkt het ook goed voor de collegiale contacten. Een bezoek aan de BETT kun je voorbereiden door je te abonneren op de nieuwsbrief en BETT te volgen via Twitter (#BETT_show). Je kunt op de website je eigen persoonlijke programma samenstellen. Er zijn heel veel workshops waar je op moet intekenen als je zeker wilt zijn van toegang. Ook op de beursvloer zijn er presentaties waar je kunt aanschuiven. Bestudeer de beursvloer, want je wordt overweldigd door de hoeveelheid stands, herrie en grote hoeveelheid mensen. Met onze mensen van de Incgroep (van ICT-Noord) hebben we ook wat bezoeken verdeeld, zodat we achteraf informatie konden uitwisselen en dat werkte voortreffelijk.

Op hardware gebied was in 2011 duidelijk de (kostbare) trend te zien op het gebied van 3D en de Touchscreens. Belangrijker was de aandacht voor de compacte kleine (betaalbare) laptopcomputers, netbooks en de tablets. De roep om platform-onafhankelijke software voor de tablets wordt overigens luider.

Aad van der Drift (Ict coördinator Zernike College Groningen)

Op Bett doe je nieuwe ideeën op. BETT is niet alleen een verzamelplaats van de ruimschoots aanwezige techniek. Ook onderwijsinhoudelijke ideeën zijn overal te vinden. Vooral in de kleine stands op de bovengalerijen. Standhouders nemen daar alle tijd om met jou over onderwijs te praten. Een andere tip: ga naar de lezingen. Voor een kleine bijdrage hoor je onderwijsideeën van topsprekers. Wel tijdig (via internet) opgeven, het is snel vol.

Nog interessanter zijn de ontwikkelingen op softwaregebied (lees leer- en lesmateriaal). In Engeland wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van MindMapping in de les. Leerlingen starten projecten meer en meer met het maken van een mindmap. Een Britse organisatie die al sinds jaar en dag aan de softwareweg timmert is T.E.E.M. (Teachers Evaluating Educational MultiMedia). Docenten testen lesmateriaal (al dan niet online) in hun dagelijkse lespraktijk en delen hun ervaring met collega's in den lande. Een belangrijk onderdeel van de BETT is de Special Needs afdeling met veel noviteiten voor het speciaal onderwijs. Hou ook de jaarlijkse BETT Awards voor de meest creatieve en innovatieve producten voor het onderwijs in de gaten.

Pieter van Rooij, bovenschools ict-coördinator stichting St Josephscholen Nijmegen

Ik ga regelmatig naar allerlei onderwijs en ict-beurzen in Nederland, maar op de BETT lopen ze voor. Ook de workshops en presentaties die APS IT diensten en AB-ZHW er omheen hadden georganiseerd waren erg interessant. Zo ben ik bij een inspirerende presentatie van Tim Rylands geweest, werd ik rondgeleid door een school in de wijk Arsenal en heb ik presentaties van de deelnemers aan het Innovative Educators Forum bijgewoond. Zien hoe leerkrachten op meestal eenvoudige wijze en met veelal kosteloze en/of reeds aanwezige ICT-toepassingen hun lessen aantrekkelijker en interactiever kunnen maken is een eyeopener voor iedere docent. Na drie dagen van workshops, presentaties, scholenbezoeken en beursbezoek kwam ik helemaal fris en geïnspireerd terug.

De komende BETT is in vier zones verdeeld, waarvan voor bezoekers uit Nederland vooral de Innovatie Zone en de Software Zone van belang zijn. Ict-in-onderwijs goeroe Prof. Stephen Heppel zal weer met een groep leerlingen in de centrale hal laten zien wat mondiaal mogelijk is. Vóórinschrijving is van groot belang. Je krijgt dan vooraf veel informatie toegestuurd en je bent verzekerd van plaatsen bij de vele presentaties die gegeven worden.

Sjoerd Spoelstra docent natuurkunde en ICT-coördinator Coenecoop College

Via Brussel reis je zo comfortabel en goedkoop naar Londen. Schrijf vooral vooraf in via de website, dat bespaart je een lange wachttijd voor de kassa. Maak gebruik van de International Lounge om af en toe rust te nemen. Neem ook visitekaartjes mee, je krijgt dan je gevraagde informatie keurig thuis bezorgd.

Joop van Schie (educatief technoloog Rotterdam)

Joop van Schien heeft zijn 10 geboden voor een BETT-bezoek op een rij gezet:


  • Je kunt onmogelijk alles zien. Verdeel de aandacht over meerdere mensen of beperk je onderzoeksterrein.

  • Print adresstickers op A4 en plak die op de vragenlijsten of verzoeken om meer informatie. Scheelt een boel tijd.

  • Neem van onderwerpen die je interesseren zo min mogelijk documentatie mee, liefst alleen een adres van de website van het product, maak met je mobiel een foto van het product. Dit scheelt ongelofelijk veel sjouwwerk van papier dat je uiteindelijk toch niet meeneemt. The AfterBett is veel productiever dan je denkt.

  • Als je zeker wilt weten dat je in ieder geval alles hebt langsgelopen in een hal, loop dan van buiten naar binnen in steeds kleinere cirkels.

  • Iedereen spreekt je aan, zeker als je even blijft hangen. Wijs dat beleefd maar resoluut af. Je hebt je tijd hard nodig om dat wat je echt interesseert wat beter te beoordelen.

  • Op de eerste dag worden de BETT Awards toegekend. Belangrijke prijzen voor producten die door een kritisch panel zijn genomineerd en waar de absolute top in de prijzen valt. Bij de BESA stand vind je de informatie en nog veel meer over deze belangrijke beurs.

  • Neem tijdig rust en een fles water mee die je bij kunt vullen in de toiletten.

  • Neem een goed ontbijt en eet tussendoor, om 12 uur denkt iedereen aan de lunch!

  • Draag lichte kleding, het is warm op de BETT en London is altijd een paar graden warmer dan elders.

  • Tenslotte: bezoek een echte Engelse pub in Westminster of wandel langs de Thames naar Gabriels Wharf in Waterloo.

VorigeNieuwe versie Wikiwijs makkelijker zoeken en slimmer vinden
VolgendeSluitende dagarrangementen van onderwijs en opvang
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter