Prijs ict project internationalisering

Het project Give me a hug! van basisschool de Veldrakker in Nieuwegein is door het Europees Platform uitgeroepen tot eTwinning Project van de maand november. De teddybeer Columbus reist gedurende twee jaar langs 24 scholen in Europa en neemt telkens iets nieuws mee. De leerlingen volgen de beer via het internet. De prijs 'eTwinning Project van de maand' wordt toegekend aan een opvallend en origineel ict-project in het teken van internationalisering.

In het najaar van 2010 kreeg Helen de Lange, vakleerkracht Engels bij de Veldrakker in Nieuwegein, via www.etwinning.net contact met Antonio Silva uit Portugal. Hij wilde een teddybeer met informatieve spullen langs verschillende scholen in Europa sturen. Gedurende twee jaar reist de beer Columbus langs 24 basisscholen in heel Europa. Op zijn rug zit een vak met een rits waarin de leerlingen voor elkaar iets instoppen, zoals een cd-rom, usb-stick en tekeningen. Het hoofddoel van het project is kennismaken met kinderen uit andere landen.

In januari 2011 kwam Columbus uit Griekenland naar Nederland, naar groep 5 van basisschool de Veldrakker. De leerlingen waren vol verbazing en knuffelden spontaan met Columbus. Hij had een cd-rom en tekeningen bij zich die meteen bekeken werden. De leerlingen zijn in tweetallen naar de andere klassen geweest om te vertellen over Columbus en andere leerlingen te laten knuffelen met hem. Op een muur in de gang kwam allerlei informatie over Griekenland te hangen. Zo is de hele school betrokken bij het project. De leerlingen van groep 5 hebben zelf in het Engels geschreven en getekend voor leerlingen in Noorwegen, waar Columbus na twee weken naar toe reisde.

De scholen werken online samen via eTwinning. In de afgeschermde projectruimte, de Twinspace heeft elk land een map waar ze hun foto's, presentaties en ander digitaal materiaal kunnen plaatsen. Momenteel is Columbus in Hongarije op zijn dertiende bezoek. Omdat het project nog loopt, blijft het aanknopingspunten geven om mee aan de slag te gaan. Zo kan de klas altijd nog via Skype contact opnemen met een andere klas in Europa.

"Het belangrijkste aan samenwerken met andere scholen in Europa is dat het buitenland dichtbij komt. Columbus zelf en wat hij meeneemt is heel tastbaar", aldus Helen de Lange. Dit project is een verrijking van mijn onderwijs, omdat leerlingen echt communiceren met leeftijdsgenoten in het buitenland. De blik in hun ogen op het moment dat Columbus aankwam, vergeet ik nooit meer!

Via www.etwinning.net vinden meer dan 130.000 leraren uit Europa elkaar en werken hun leerlingen samen met behulp van ict. De online community is bedoeld voor iedereen die les geeft aan leerlingen van 4 tot en met 20 jaar. Het doel van de projecten is: het opdoen van internationale ervaring, het stimuleren van ict-vaardigheden én het uitvoeren van verplichte lesstof op een inspirerende manier.

VorigeBetere begeleiding voor studenten met handicap
VolgendeEffecten van bezuinigingen op onderwijs worden nu zichtbaar in financiele resultaten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter