Marokkanen in hbo ambitieus

Marokkaanse hbo-studenten hebben een sterke drang bij de Nederlandse samenleving te horen, maar zijn tegelijkertijd onzeker over hun eigen positie ten opzichte van autochtone Nederlanders.

Dat concludeert Inholland-docent Machteld de Jong in een proefschrift waarop ze binnenkort hoopt te promoveren aan de Vrije Universiteit. "Als je een hbo-diploma hebt, word je eindelijk maatschappelijk geaccepteerd, denken deze jongeren." In tegenstelling wat vaak gedacht wordt, oefenen beide Marokkaanse ouders, maar ook zussen en broers, flinke druk uit op studerende familieleden.

Elke Marokkaanse jongen kreeg te maken met cruciaal moment tijdens de opleiding. Machteld de Jong: "Het omslagpunt waarin hij moet kiezen tussen de aantrekkingskracht van de straat en het voortzetten van de studie."

De Jong presenteerde de resultaten tijdens het congres Uitsluitend Emancipatie in de Beurs van Berlage. Tussen 2005 en 2011 volgde de onderzoeker een honderdtal jongeren van verschillende hbo-opleidingen van Hogeschool Inholland in Diemen, Alkmaar en Amsterdam.

Met de studenten in kwestie sprak ze uitvoerig over culturele achtergrond. Voor het onderzoek was ze soms ook aanwezig bij huwelijks- of geboortefeesten.

Nationale Onderwijsgids

VorigeDe wereld verkennen met je klas
VolgendeWebquests op Leermiddelenplein
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter