Eredoctoraat van Open Universiteit voor Arjen Lubach

De Open Universiteit kent een eredoctoraat toe aan Arjen Lubach, spraakmakende televisiemaker, cabaretier, muziekproducent en schrijver. Hij ontvangt een eredoctoraat vanwege zijn bijdrage aan de wetenschap en samenleving. Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de viering van de 40e dies natalis van de Open Universiteit op donderdag 26 september 2024.

Bijdrage aan maatschappelijk debat

Met de toekenning van het eredoctoraat wil de Open Universiteit haar waardering tonen voor de onderscheidende bijdrage die Arjen Lubach levert aan het maatschappelijk debat. Zo behandelt hij met name in zijn televisieprogramma’s De Avondshow en Zondag met Lubach vaak ingewikkelde thema’s uit de samenleving op een humoristische, heldere en makkelijk te begrijpen manier. Met filmpjes, bijvoorbeeld over of Europa zich wel kan verdedigen, over waar al het water (door veel regen) naar toe moet en over Artificial Intelligence.

Complexe kwesties toegankelijk uitgelegd

Rector magnificus prof. dr. Theo Bastiaens: 'De manier waarop Arjen Lubach grote maatschappelijke vraagstukken op een open manier en vanuit verschillende invalshoeken bespreekt, vindt de Open Universiteit van grote waarde voor de samenleving. Arjen Lubach onderscheidt zich hiermee van andere media en televisiemakers. Door het gebruik van humor zijn de filmpjes boeiend voor een breed publiek dat zich hierdoor een diepgaand en genuanceerd beeld kan vormen van deze thema’s. Deze manier van het open informeren van de brede maatschappij over complexe kwesties, waarbij de verschillende perspectieven worden belicht, past heel goed bij de filosofie van de Open Universiteit: kennis toegankelijk maken door een laagdrempelig en breed toegankelijke, inhoudelijk gebalanceerde uitleg van maatschappelijke onderwerpen.'

Spraakmakend televisiemaker

Arjen Lubach (1979) is een Nederlands cabaretier, schrijver, muziekproducent en televisiepresentator. Hij ging Spaans studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen, stopte met zijn studie, ging vervolgens filosofie studeren en in het tweede jaar ook Zweeds. Vanaf 2001 treedt hij al op als cabaretier en tussen 2006 en 2013 schreef hij enkele boeken. Verder schrijft hij voor radio en televisie, opiniestukken voor NRC Next en scenario's voor film en theater. Hij werkt al jaren voor radio en televisie, tussen 2014 en 2021 was hij de presentator van het wekelijkse nieuwssatire-tv-programma Zondag met Lubach. Hij won vele awards en prijzen waaronder in 2016 de Zilveren Nipkowschijf voor Zondag met Lubach en in 2017 won hij hiervoor de Gouden Televizierring. Vanaf februari 2022 maakt hij De Avondshow met Arjen Lubach, de opvolger van Zondag met Lubach.

Uitreiking

Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de viering van de 40e dies natalis van de Open Universiteit op donderdag 26 september 2024 in Theater Heerlen. Erepromotor is prof. dr. Jan Don, hoogleraar Taalwetenschap en taalonderwijs en decaan van de faculteit Cultuurwetenschappen.

VorigeZes tips om een teamgesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag te voeren in het onderwijs
VolgendeYouTube-serie Niek zoekt werk is terug
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter