Website aanmelden bij Google: hoe doe je dat?

Google speelt al bijna 2 decennia een cruciale rol wanneer het aankomt op internetmarketing, en de verwachting is dat dit niet snel gaat veranderen. Het is van fundamenteel belang om je website dan ook aan te melden bij Google. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Lees dit artikel door voor een handig stappenplan op dit gebied.

Waarom je website bij Google aanmelden?

In de eerste plaats is het van groot belang om te verklaren waarom je website bij Google aanmelden zo belangrijk is. De grootste reden is dat je wil dat jouw website vindbaar is bij zoekmachines als Google. Hiermee word je zichtbaar bij potentiële klanten die een bepaalde zoekopdracht hebben ingevoerd.

Daarnaast werkt je SEO een stuk beter wanneer je geïndexeerd staat bij Google doordat je jezelf hebt aangemeld. Het is dus ongelooflijk zonder om een aanmelding bij Google over te slaan, al helemaal wanneer je een passende domeinnaam hebt gevonden.

Het stappenplan

Maak een Google account aan
Laten we bij het begin beginnen, en dat is bij een Google account. Heb je er al eentje? Perfect, dan kun je deze stap overslaan. Nog geen Google account? Geen zorgen, het is echt appeltje-eitje.

Ga naar de Google Account aanmaakpagina, vul de benodigde gegevens in, en voilà, je hebt de sleutel tot niet alleen Google's zoekmachine, maar tot een hele wereld van Google-diensten. Zo'n account is je eerste stap op weg naar online zichtbaarheid.

Controleer het eigendomsrecht van je website
Stap 2 is bewijzen dat de website echt van jou is. Dit klinkt misschien als een bureaucratische hobbel, maar het is eigenlijk een fluitje van een cent met Google's hulpmiddelen. Bezoek Google Search Console en selecteer 'Een property toevoegen'. Hier kun je je website adres invullen.

Google biedt verschillende methodes om je eigendomsrecht te verifiëren, zoals het uploaden van een HTML-bestand naar je website, het toevoegen van een DNS-record, of via je Google Analytics-account als je dat al hebt opgezet. Kies wat voor jou het handigst is. Dit proces is belangrijk omdat het Google laat weten dat jij de rechtmatige eigenaar bent, waardoor je toegang krijgt tot belangrijke data en inzichten over je site.

Dien je URL in
Oke, je bent nu officieel de baas over je website in Google's ogen, en dat is al een mooie prestatie. Maar, we zijn nog niet klaar. De volgende stap op je avontuur naar online succes is je website aanmelden bij Google.

Ga terug naar de Google Search Console en kies 'URL-inspectie'. Hier kun je de URL van je website invoeren. Druk op 'enter' en daarna op 'Indexering aanvragen'. Dit is jouw manier om te zeggen, "Hey Google, check mijn site eens!" Dit proces helpt je website sneller gevonden te worden in zoekresultaten, wat natuurlijk super belangrijk is als je de wereld wilt laten zien wat je in huis hebt.

Verifieer je domein eigendom opnieuw
Heb je je URL ingediend? Dan wordt het tijd om je domein eigendom opnieuw te verifiëren. Waarom dit nog een keer moet? Mijn ervaring is dat af en toe klanten vergeten zijn om een domeinnaam te verlengen, waardoor dit proces van aanmelding ineens compleet opnieuw moet. Ook is er af en toe een technisch probleem waardoor de verificatie niet goed is gegaan. In deze stap kun je dit controleren en eventueel opnieuw uitvoeren om zeker te zijn dat alles correct staat geregistreerd.

Vraag een indexering aan
Wanneer je 'Indexering aanvragen' selecteert, geef je eigenlijk een digitaal seintje aan Google dat jouw site vers en klaar is voor de spotlight. Denk eraan, dit hoef je niet voor elke kleine verandering te doen, maar het is zeker de moeite waard als je grote updates hebt gemaakt. Het kan even duren, maar geduld is een schone zaak.

Houd de indexeringsstatus in de gaten
Nu je de grote stap hebt gezet om Google te laten weten dat jouw website vers, up-to-date en klaar is om te schitteren, is het belangrijk om ook een oogje in het zeil te houden op wat er daarna gebeurt. Dit doe je door de indexeringsstatus van je site in de gaten te houden.

Ook al hebben we een seintje gegeven, heeft zelfs Google een momentje nodig om alles te verwerken. Via Google Search Console kun je zien of je website succesvol is geïndexeerd en of er misschien pagina's of content zijn die extra liefde nodig hebben om door Google opgemerkt te worden.

Je website is nu aangemeld
Is de indexeringsstatus geüpdatet? Als het goed is, is je website nu aangemeld! Al met al was dit proces vrij simpel, toch? Hierdoor kun je aan de slag gaan met andere zaken die een groot effect hebben op je SEO, zoals:
● Je website content optimaliseren
● Kijken naar de keywords van je concurrentie
● Een goede website structuur creëren

Daarnaast weet je nu precies hoe het aanmeldproces in elkaar steekt. Daardoor kun je talloze klanten van je marketing bedrijf hiermee helpen. We wensen je alvast veel succes hiermee!

VorigeWat is data driven marketing?
VolgendeLeer over de waterbouw met Land boven water
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter