Waarom e-learning tools goed werken in het huidige onderwijs

Als je lesgeeft op de middelbare school weet je het natuurlijk allang: de examenperiode komt er weer aan. Als leraar van examenleerlingen wil je er voor zorgen dat ze goed voorbereid zijn, maar hoe doe je dat nu eigenlijk? In dit artikel vertellen we je alles over essentiële e-learning tools die jouw leerlingen kunnen helpen om te slagen!

E-learning vs. standaard leerwijzen

Onder de term e-learning vallen alle digitale leermiddelen. Daarbij kun je denken aan uitlegvideo’s, online overhoringsmethoden, luisteroefeningen en tools waarmee je kunt oefenen met oude examens. Met standaard leerwijzen bedoelen we de lessen en studieboeken die op school gebruikt worden. Scholieren kunnen deze twee leermethoden, online en offline, goed met elkaar combineren en uitzoeken wat voor hen goed werkt.

E-learning in het onderwijs

Wist je dat e-learning al veel wordt gebruikt door scholen? Verschillende leraren zien de meerwaarde in van extra digitale ondersteuning en implementeren het in hun lesprogramma. Zo heb je als leraar vast al eens een online quiz gemaakt tijdens een van je lessen! Daarnaast zorgen sommige scholen ervoor dat scholieren na de schooldag de leerstof nogmaals door kunnen nemen, door hun leerlingen toegang te geven tot online educatieplatformen. Alles om ervoor te zorgen dat zij zich goed voor kunnen bereiden op het vmbo, vwo of havo examen!

Toegevoegde waarde online leren

Online leren, als toevoeging op alle lessen die scholieren op school krijgen, heeft veel voordelen. Zo kan iedereen bijvoorbeeld leren waar en wanneer ze maar willen. Ook zijn veel e-learning tools gepersonaliseerd: je leert op jouw tempo en kunt focussen op de onderdelen die jij lastig vindt. Een ander voordeel is dat je alles oneindig veel kunt herhalen, bijvoorbeeld wanneer je leert met uitlegvideo’s.

Zijn e-learning tools effectief?

Iedereen leert op een andere manier, en wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken. Het is daarom voor ieder individueel belangrijk om op zoek te gaan naar een leermethode die bij hen past. Op Nu.nl was onlangs een stelling of digitaal leren een gunstige ontwikkeling was. De schoolboeken zijn een goede leidraad, en je zou als docent kunnen proberen om dat te combineren met een e-learning tool. Test bijvoorbeeld hoe goed jouw leerlingen de lesstof écht begrijpen door quizvragen te stellen, of laat ze oefenen met het maken van echte oude examenvragen. Op die manier kunnen ze makkelijk achterhalen hoe goed ze alles beheersen.

Betrokkenheid vergroten

Online leren kan voor scholieren heel effectief zijn, zolang ze het serieus nemen en er echt hun best voor doen: net als met de standaard leerwijzen. Het voordeel van e-learning tools is dat je bij een aantal educatieve platformen, zoals bij Digistudies, makkelijk de progressie kunt bijhouden. Daardoor kan iedereen eenvoudig zien waar ze nog even wat meer tijd aan moeten besteden. Als leerlingen weten met welk onderdeel ze moeite hebben, kunnen ze dat aangeven bij hun leraar en hen om meer uitleg vragen. Zo creëer je meer betrokkenheid in de klas en kun je als docent makkelijker maatwerk leveren!

Digitalisering van het onderwijs

Dat er veel voordelen zijn aan de digitalisering van het onderwijs, wil natuurlijk absoluut niet zeggen dat de schoolboeken nu verbannen moeten worden. Wel is het voor veel scholen interessant om beide opties aan te bieden en te stimuleren, aangezien het voor veel leerlingen een uitkomst kan zijn.

VorigeCreativiteit stimuleren in het klaslokaal
VolgendeNederland kan leren van de Denen als het om internationale studenten gaat
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter