Zwangerschapsverlof en kolven in het onderwijs

Je hebt een positieve ovulatie thuistest gehad, uiteindelijk heeft dit geleid tot een zwangerschap en je bent werkzaam als leerkracht in het onderwijs, weet jij wat je rechten zijn wat betreft zwangerschapsverlof? Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je verlof wanneer een gedeelte daarvan in de zomervakantie valt? En wanneer je weer aan het werk gaat, heb je dan recht om te kolven tijdens werktijd? In dit artikel kun je lezen over je rechten als zwangere en als borstvoedende moeder.

Zwangerschapsverlof in het onderwijs

In onze wet staat geschreven dat elke zwangere werknemer recht heeft op zestien weken zwangerschapsverlof. Wanneer een zwangere zwangerschapsverlof opneemt, kan per persoon verschillen. Je mag namelijk vier tot zes weken voor de bevallingsdatum, zwangerschapsverlof opnemen. Kies je ervoor om zes weken van tevoren verlof op te nemen, dan heb je na de bevalling nog recht op 10 weken verlof. Valt je verlof in de zomervakantie, dan gelden er uitzonderingen.

Zwangerschaps- of bevallingsverlof in de vakantie

Zowel leraren als personeel in leidinggevende functies hebben tijdens schoolvakanties recht op vakantieverlof, samen met vijf extra vrije dagen die door de werkgever worden vastgesteld na overleg met de medezeggenschapsraad.

Voor vrouwelijke leraren en leidinggevenden die zwangerschaps- en bevallingsverlof hebben dat overlapt met de zomervakantie, blijft het recht op volledig vakantieverlof behouden. Dit betekent dat zij deze vakantiedagen niet zullen verliezen. Normaal gesproken sluit het vakantieverlof direct aan op het zwangerschaps- en bevallingsverlof, echter geldt dit wel alleen wanneer beide soorten verlof samenvallen met de zomervakantie. Vindt de zwangerschaps- of bevallingsverlof plaats tijdens een andere vakantie of op de andere vijf extra vrije dagen, dan komen deze vakantiedagen te vervallen.

Kolven tijdens werkuren

Wanneer je borstvoeding geeft of kolft, mag je dit doen tijdens werktijd, ook in het onderwijs. Gedurende de eerste negen maanden na de bevalling heb je het recht om borstvoeding te geven of te kolven. Het is echter zo dat dit maximaal een kwart van je werktijd per dienst in beslag mag nemen. Ook is de werkgever verplicht om hiervoor een ruimte beschikbaar te stellen die voldoet aan een aantal eisen:

• De ruimte moet afsluitbaar zijn.
• Er moet voldoende privacy zijn.
• Het moet een rustige en afgezonderde ruimte zijn.
• In de ruimte moet een bed of bank aanwezig zijn.
• Er moet voldoende frisse lucht en klimaatbeheersing zijn.
• De ruimte moet voorzien zijn van een goedwerkende koelkast.
• De ruimte moet een aangename temperatuur hebben.
• Er moet een mogelijkheid zijn om flessen te reinigen en te steriliseren.
• Er mag geen risico zijn op de aanwezigheid van verontreiniging of gevaarlijke stoffen.

Als zwangere leerkracht in het onderwijs is het belangrijk om je rechten te kennen. Hoewel vakantieverlof in de zomer behouden blijft, zijn er specifieke regels voor zwangerschapsverlof. Bovendien heb je ook recht op kolven tijdens werktijd, met strikte voorwaarden voor de beschikbare ruimte waar de werkgever voor moet zorgen.

VorigeJongeren ontwerpen mee aan de bibliotheek van de toekomst
Volgende5 voordelen van goede verlichting in de klas
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter