Scheikundedocenten: maak je lessen leerzaam en spannend met research chemicals

Ben je op zoek naar een manier om de scheikunde lessen spannender te maken? Ga aan de slag met research chemicals. Door in de praktijk te laten zien hoe je scheikunde kunt gebruiken, kunnen leerlingen geënthousiasmeerd worden. Met een duidelijke begeleiding, en de verzekering dat research chemicals niet voor consumptie bedoeld zijn maar alleen voor onderzoeksdoeleinden gebruikt worden, laat je leerlingen op een veilige manier kennismaken met chemicaliën. Tegelijkertijd kun je laten zien hoe scheikunde zich inzet in het voordeel van de medische wetenschap, en op welke manier dat gedaan wordt. In dit artikel zullen we een aantal voorbeelden van research chemicals uitlichten.

Toepasbaar in de medische wetenschap

Research chemicals kopen en demonstreren tijdens de les is een goede manier om leerlingen inzicht te geven in hoe scheikunde toepasbaar is in de medische wetenschap. Op die manier gaat scheikunde meer leven, en zien ze hoe onderzoek naar synthetische verbindingen bijdraagt aan de totstandkoming van medicatie. Zo krijgen leerlingen inzicht in hoe scheikunde van belang is voor de ontwikkeling van geneesmiddelen.

Benzofuran

Een voorbeeld van een chemische stof uit de research chemicals is benzofuran. Benzofuran behoort tot de heterocyclische verbindingen, die een bijzondere vorm hebben omdat ze meerdere soorten atomen in hun moleculaire structuur bevatten. In de jaren dertig van de vorige eeuw ontdekten wetenschappers dat deze bijzondere chemische structuur van benzofuran de stof nuttig maakt voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. Zo kan benzofuran ingezet worden bij behandeling van onder andere depressie en angststoornissen.

5-EAPB

Een voorbeeld van een synthetische stof uit de groep van benzofuranen is 5-EAPB. 5-EAPB wordt ontwikkeld en bestudeerd om meer te weten te komen over de interactie met neurotransmitters. Daarbij zoeken wetenschappers naar manieren om de chemische structuur van benzofuranen aan te passen en te zien welke effecten deze modificaties hebben.

Cathoninen

Een ander voorbeeld van research chemicals zijn cathinonen. Deze stof komt op natuurlijke wijze voor in planten in delen van Afrika en het Midden-Oosten. De plant wordt al heel lang gebruikt vanwege de positieve effecten op de alertheid en energie. Vanwege deze invloed op de hersenen worden cathinonen gebruikt in de behandeling van ADHD en narcolepsie.

2-CMC

Een voorbeeld van een synthetische stof uit de groep van cathinonen is 2-CMC. 2-CMC heeft een stimulerend effect, en geeft een verhoogde energie en alertheid. Dat komt doordat 2-CMC neurotransmittersystemen in de hersenen beïnvloeden, waaronder dopamine. De stof wordt daarom gebruikt in onderzoek naar het effect van cathinonen op het menselijk lichaam, en dan vooral hoe structurele variaties, bijvoorbeeld door het toevoegen van chlooratomen, de toxicologische eigenschappen van cathinonen kunnen beïnvloeden.

VorigeHet schooljaar op een leuke manier afsluiten met deze tips
VolgendeWat docenten moeten weten over meertalige kinderen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter