Het schooljaar op een leuke manier afsluiten met deze tips

Geen enkel schooljaar is hetzelfde: ieder schooljaar is weer gevuld met andere leerlingen, andere activiteiten en ook andere herinneringen. Is het einde van het schooljaar in zicht en wil je als docent zijnde het jaar goed afsluiten? In dat geval hebben we in de onderstaande tekst een aantal tips voor je opgesomd waar je rekening mee kunt houden bij de afsluiting van het schooljaar.

Tip 1. Kijk samen met leerlingen terug naar de leukste momenten

In een schooljaar zijn gegarandeerd allerlei momenten gecreëerd. Niet alleen voor jou als docent zijnde, maar ook voor de leerlingen. Misschien is er wel een heel leuk klassenuitje geweest, of zijn jullie met z’n allen op kamp geweest. Ook kan het zijn dat er activiteiten in de klas hebben plaatsgevonden, zoals een leuke les of het voorbereiden van de musical. Deze activiteiten zijn leuk om op terug te kijken, voor zowel de docent als de leerlingen.

Om terug te kijken op de leukste momenten, kun je een school fotoboek maken. Dit kun je samen met de leerlingen doen, waarbij iedereen hun favoriete foto’s uitzoekt en daarbij ook een leuke tekst bij de foto’s kan neerzetten. In een fotoboek kun je alle foto’s van dit soort leuke momenten in zetten en deze vervolgens ook de klas rond laten gaan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit fotoboek weg te geven aan de leerlingen. Dit is natuurlijk ook een leuk idee als het gaat om een klas fotoboek, met de leukste klassenfoto’s. Zo kunnen jullie nog vaak terugkijken op een onvergetelijk schooljaar.

Tip 2. Doe een leuke activiteit

Het einde van het schooljaar mag natuurlijk wel even gevierd worden. Het is daarom leuk om een activiteit te bedenken waar de leerlingen met veel plezier aan kunnen meedoen. Denk bijvoorbeeld aan een activiteit op het schoolplein met veel spelletjes, waar de leerling wat leuks mee kan winnen. Je kunt denken aan spelletjes als voetbal, lummelen of je kunt een heel parcours samenstellen op het schoolplein. Dat wordt gegarandeerd een leuke, fanatieke middag!

Ook kun je natuurlijk vragen aan de leerlingen of zij ideeën hebben voor leuke activiteiten tijdens de afsluiting van het schooljaar. Denk bijvoorbeeld aan een knutselmiddag in de klas, of een hindernisbaan in de gymzaal. Het is immers hun schooljaar geweest. Je kunt ook met de klas afspreken om letterlijk een feestje van de laatste schooldag te maken. Versier het klaslokaal met slingers, ballonnen en confetti en zorg ervoor dat er lekkere hapjes klaarstaan. Zo wordt de laatste schooldag letterlijk en figuurlijk een feestje!

Door zo’n leuk activiteit te organiseren, zorg je ervoor dat de leerlingen samen hun laatste schooldag goed kunnen afsluiten op een leuke manier.

Tip 3. Zet de leerlingen in het zonnetje

Als docent heb je natuurlijk het hele schooljaar met dezelfde leerlingen doorgebracht. Het kan zijn dat je een band met de leerlingen hebt opgebouwd, of dat je de leerlingen beter hebt leren kennen. Er zijn vast wel een aantal punten die je per leerling kunt benoemen die jou zijn bijgebleven. Je kunt deze boodschap op een briefje schrijven en deze persoonlijk geven aan de leerling. Zo kunnen de leerlingen hier nog vaak op terugkijken, kunnen ze het laten zien aan het thuisfront of kunnen ze het plakken in hun eigen schoolboek. Bovendien is dit ook erg leuk voor de leerlingen om dit over een paar jaar weer te lezen! Je kunt natuurlijk de leerlingen ook vragen om dit andersom te doen: je kunt de leerlingen vragen of ze iets voor jou op willen schrijven, maar je kunt ook vragen om de leerlingen iets op te schrijven voor een andere leerling.

VorigeGratis lespakket over insecten
VolgendeScheikundedocenten: maak je lessen leerzaam en spannend met research chemicals
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter