Steeds meer scholen doen aan schoolontbijt

Het belang van een ontbijt aan het begin van de dag wordt met elk onderzoek duidelijker, vooral voor schoolgaande kinderen. Een evenwichtig en gezond ontbijt legt de juiste basis voor het leren, spelen en groeien. Echter, met de drukke ochtenden van moderne gezinnen is het niet altijd haalbaar voor elk kind om thuis een uitgebreid ontbijt te nuttigen. Daarnaast is het ook steeds vaker zo dat ouders simpelweg geen geld hebben om een ontbijt te verzorgen. Hier biedt het concept van het schoolontbijt een uitkomst. Dit initiatief, gericht op het verstrekken van een voedzame start van de schooldag, wint steeds meer terrein binnen het onderwijs.

Schoolontbijt programma’s

Schoolontbijt programma's zijn ontworpen om alle leerlingen een gelijke kans te geven op een goede start van de dag. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat kinderen die goed ontbijten beter presteren, zowel op leergebied als sociaal. Ze kunnen zich beter concentreren, zijn minder snel moe en vertonen minder vaak gedragsproblemen. Met dit in het achterhoofd hebben verschillende scholen en organisaties programma's opgezet om een gezond ontbijt toegankelijk te maken voor elke leerling, ongeacht de achtergrond of situatie thuis.

Betaald alternatief

Niet elke school heeft echter de middelen of komt in aanmerking voor de subsidies die nodig zijn om een (gratis) ontbijtprogramma te ondersteunen. Voor deze scholen is het eventueel wél mogelijk om naar een betaald alternatief te kijken. Betaalde ontbijtprogramma's, waarvoor ouders eventueel een kleine (vrijwillige) bijdrage leveren, kunnen een oplossing bieden. Er zijn verschillende bedrijven die een ontbijtservice aanbieden. Nadat een keuze gemaakt is, is het niet meer dan een kwestie van ontbijt bestellen en vervolgens afhalen of gewoon lekker het ontbijt laten bezorgen.

Het is belangrijk dat scholen goed communiceren met ouders en medewerkers over het belang van een gezond ontbijt en de details van een eventueel ontbijtprogramma. Informatiebijeenkomsten, nieuwsbrieven en ouderavonden bieden uitstekende gelegenheden om hiermee aan de gang te gaan. Voor financiering kunnen scholen op steeds meer plekken terecht. Zo worden scholen met veel kwetsbare leerlingen ondersteund via het Jeugdeducatiefonds. Voor scholen die voor een dergelijk programma niet in aanmerking komen, zijn andere oplossingen te bedenken. Allereerst zou een betaald schoolontbijt gefinancierd kunnen worden door het vragen van een vrijwillige bijdrage aan ouders. Deze bijdrage dient wel vrijwillig te zijn, aangezien het schoolontbijt anders zijn doel voorbij schiet en het ontbijt nog steeds niet bereikbaar is voor veel gezinnen die dit niet kunnen betalen. Een andere optie is om op zoek te gaan naar sponsoren of bedrijven die een ontbijt kunnen leveren met goede korting.

VorigeNederland kan leren van de Denen als het om internationale studenten gaat
VolgendeLeerlingen Technasium ontwerpen toekomstbestendige straten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter