Tips voor het vinden van jouw talent

Je wilt graag iets anders gaan doen, maar wist je maar wat! Dat is waar veel mensen tegenaan lopen als ze van baan willen wisselen. Het lijkt wel alsof sommigen in de wieg gelegd zijn voor een specifieke carrière, terwijl anderen jarenlang zoeken naar wat nu echt bij hen past. Behoor jij tot die laatste groep? Dan is het inschakelen van een loopbaancoach een goede investering. Om je alvast een goede start te maken, geven we je hier samen met Loopbaanhulp.nl enkele tips voor het vinden van jouw talent.

Talent, wat is dat eigenlijk?

Onder talent verstaan we het natuurlijk vermogen om iets heel goed te kunnen. Het kan soms lijken alsof je daarvoor eigenlijk niets bijzonders hoeft te doen; je bent er gewoon zomaar heel goed in. Toch ligt dit in de dagelijkse praktijk iets genuanceerder. Een talent moet je voeden. Daarvoor moet je wel eerst weten wat dit talent is dat je moet ‘voeden’. Binnen de juiste omstandigheden zijn talenten eigenschappen die je helpen om uit te blinken en topprestaties neer te zetten. Om met jouw talenten in de juiste functie terecht te komen, moet je ook nog eens in staat zijn om jouw talent duidelijk te omschrijven. De volgende tips kunnen je daarbij helpen.

Tip 1: verander je perspectief

Binnen de loopbaanhulp zien we vaak dat mensen te zeer gefocust zijn op het vinden van antwoord op de vraag; ‘Welke baan past bij mij?’ Het is belangrijk om je ervan bewust te worden dat jij niet je ‘beroep’ bent. Zie een baan liever als een vorm waarin je je talent kwijt kunt. In plaats van je te storten op vacaturesites in de hoop om een passende baan te vinden, raden we je aan om eerst eens naar jezelf te kijken. Welk talent heb jij meegekregen? Wat heb jij anderen te bieden? Waar haal je zelf veel voldoening uit? Wat gaat je gemakkelijk af? Door je perspectief te veranderen, krijg je een beter beeld van waar voor jou de mogelijkheden liggen op de arbeidsmarkt.

Tip 2: ontdek je passies en interesses

Ga vervolgens bij jezelf na wat jouw passies en interesses zijn. Geef bijvoorbeeld eens antwoord op de volgende vragen:

• Welke bezigheden zorgen ervoor dat je alles om je heen even helemaal vergeet, omdat je er volledig in opgaat?
• Welke taken voer je uit zonder dat iemand je daar om hoeft te vragen?
• Wat voor soort werkzaamheden zou je zo nodig ook gratis doen?
• Waar heb je echt plezier in en waar krijg je energie van?
• Waar lees je graag over en over welke onderwerpen praat je graag?
• Welke onderwerpen in de media trekken je aandacht?

Als je dit lastig vindt, dan is een loopbaancoach de aangewezen persoon om je tijdens een coachingsgesprek de juiste vragen te stellen en je te helpen met dit zelfonderzoek. Hiervoor bestaan allerlei handige testen.

Tip 3: onderzoek jouw successen

Succes betekent niet meteen dat je de Nobelprijs gewonnen moet hebben of een miljoenendeal moet hebben gesloten! Denk hierbij bijvoorbeeld aan projecten waar je met veel plezier aan hebt gewerkt of een opleiding of een stage die je met veel succes hebt afgerond. Misschien werd er met lof gesproken over de resultaten en kreeg je complimentjes van mensen in je omgeving. Wat waren die complimenten precies? Wat ging er zo goed tijdens een bepaald project, binnen een specifieke baan of tijdens een opleiding? Probeer om dit zo helder mogelijk te verwoorden. Je krijgt met deze informatie steeds meer inzicht in wat jouw talent is.

Tip 4: laat anderen vertellen wat jouw talent is

Voor sommige mensen is het lastig om hun talent te ontdekken, omdat hun talent als het ware hun tweede natuur is. Het hoort als vanzelfsprekend bij henzelf, daarom zien ze niet meer hoe bijzonder dit is. Het is daarom een goed idee om eens het gesprek met mensen in je omgeving aan te gaan. Denk niet alleen aan collega’s waar je nauw mee samenwerkt, maar ook aan goede vrienden en familieleden. Stel vragen als:

• Wat zijn mijn belangrijkste karaktereigenschappen?
• Welke van mijn eigenschappen vind je prettig?
• Waarom denk je dat mijn huidige baan wel of niet goed bij mij past?
• Wat voor baan denk jij dat goed bij mij zou passen?

Het is hierbij belangrijk dat je niet meteen oordeelt over wat de ander zegt en dat je niet direct in de verdediging springt. Sta in ieder geval open voor nieuwe en misschien wel verrassende inzichten. Bedenk daarna waar je het wel en niet mee eens bent en wat je met de feedback kunt doen.

Tip 5: schakel de hulp in van een loopbaancoach

Je zult er zelf achter moeten komen wat jouw talent is. Dit wil echter niet zeggen, dat je daar geen hulp bij kunt krijgen. Een loopbaancoach is een objectieve derde en een deskundig professional, die veel ervaring heeft in het begeleiden van mensen in dit traject. Door een loopbaancoach in te schakelen zul je sneller jouw talent ontdekken en dus ook sneller het juiste pad naar succes en geluk vinden.

VorigeMinder Engels op universiteiten om instroom te beperken
VolgendeMeepraten over de conceptkerndoelen Nederlands, Fries en rekenen-wiskunde?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter