Mooie verhalen zijn de basis van lesgeven

Klaske Heida is Pabo-docent bij NHL Stenden in Groningen. ‘Iedereen weet dat de leesvaardigheid van Nederlandse jongeren momenteel te wensen overlaat. We werkten op de Pabo altijd al veel met kinderboeken voor studenten, maar de laatste jaren leggen we daar nóg meer de nadruk op. Bijvoorbeeld het leren rekenen voor kleuters aan de hand van een prentenboek.’

Het onderwijs wordt vaak aangewezen als de boosdoener als het gaat om laaggeletterdheid onder jongeren. Dat klopt deels, vindt Heida. ‘Natuurlijk moeten we kritisch kijken naar lesmethodes en ik hoor vaak van studenten dat ze als kind graag een boek lazen, maar vanaf de middelbare school ineens niet meer. Ik denk dat het toenemende schermgebruik ook een grote oorzaak is. Vroeger pakte je een boek als je je verveelde, tegenwoordig de telefoon. Online lezen de kinderen vooral fragmentarische, vaak slecht geformuleerde stukjes tekst en bekijken ze vooral veel beeld.’

Wat mist volgens de docent-onderzoeker zijn verhalen met mooie, rijke taal. ‘Jeugdliteratuur kan een fantastische rol spelen bij kennisoverdracht. Er zijn zulke goede boeken die zich afspelen in de geschiedenis of in een ander land. Die kan een docent inzetten voor aardrijkskunde en geschiedenis. Onze studenten lezen dan ook zo’n dertig kinderboeken per collegejaar.’

‘Goed leren lezen, begint thuis’

Maar het belangrijkste is toch het voorlezen vindt Heida. ‘Een kind van vijf jaar oud heeft al een stevige taalbasis. En die basis is ontzettend belangrijk om op voort te bouwen. We hebben daarnaast meer en meer te maken met kinderen die thuis een andere taal spreken. Daarom hebben studenten van onze Pabo in Groningen de afgelopen maanden één uur per week voorgelezen bij opvanglocaties van Oekraïense gezinnen en binnen migrantengezinnen. Het was onderdeel van het project meertaligheid. Studenten vonden het heel waardevol om de positieve reacties van de kinderen en ouders te zien en ze leren er zelf ook alleen maar van. Dit is écht wat ik wil, zeiden veel studenten na afloop. En docenten die een liefde voor lezen hebben, zullen hun enthousiasme ook goed kunnen overbrengen op kinderen. Ik geloof in de kracht van leesbevordering binnen alle vakken op school, want taal is overal.’

De nationale voorleesdagen zijn van 24 januari tot en met 3 februari. Voorlezen is goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen, daarom leest driekwart van de ouders met kinderen tot zes jaar dagelijks voor en wordt er op de Pabo van NHL Stenden in Groningen extra aandacht aan voorlezen besteed. De voorleesdagen zijn een initiatief van het CPNB.

VorigeOp het spectrum: autisme in het onderwijs
VolgendeHuiselijk vakmanschap: interieurs verfraaien met experts in houtbewerking
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter