Online campagne ‘Geschiedenis, van ons allemaal’

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap startte de online campagne ‘Geschiedenis, van ons allemaal’ om meer gesprekken tussen mensen en bewustwording over ons gedeelde verleden te stimuleren. In deze campagne staan persoonlijke verhalen van mensen over het slavernijverleden en de doorwerking hiervan in het heden centraal. Docent Lucelle Comvalius en illustrator George Adegite (van prijswinnende strip Simsalabims) bespreken met elkaar de doorwerking van het slavernijverleden in het heden en het belang van onderwijs. Het delen van deze verhalen is onderdeel van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat op 1 juli startte met officiële excuses voor het Nederlandse slavernijverleden van de Koning namens de regering. Het gehele koninkrijk besteedt tijdens dit Herdenkingsjaar extra aandacht aan dit pijnlijke, belangrijke en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis.

Campagne met verhalen

De campagne ‘Geschiedenis, van ons allemaal' bestaat uit zes gesprekken, waarin de persoonlijke ervaringen van bekende verhalenvertellers centraal staan. Het ministerie biedt zo een platform aan een verscheidenheid aan perspectieven op de geschiedenis. De campagne vindt volledig online plaats. Lucelle Comvalius vertelt: “Het is ontzettend belangrijk dat we het slavernijverleden met elkaar blijven bespreken. Voordat ik hun docent werd, waren mijn leerlingen niet bekend met dit onderwerp. Ze beschouwden het slavernijverleden als mijn persoonlijke geschiedenis, terwijl het een geschiedenis van ons allemaal is.” George vult aan: "Op jonge leeftijd besef je niet welke impact het gebrek aan kennis over het slavernijverleden op de lange termijn kan hebben. De ongelijkheid die sommige jongeren nu ervaren, is daar een direct gevolg van. Door het bespreken van het slavernijverleden en de ongelijkheid, zetten we als nieuwe generatie gezamenlijk een stap in de richting van gelijkheid.”

Meer kennis belangrijk voor grote groep mensen

Er zijn grote verschillen tussen Nederlanders en hun kennis van het slavernijverleden. Het ministerie van OCW heeft daar eerder dit jaar onderzoek naar laten doen. Uit een representatief onderzoek onder ruim duizend Nederlanders bleek dat tussen de zestig en tachtig procent van de Nederlanders, afhankelijk van hun leeftijd, het belangrijk vindt dat er meer aandacht is voor onze gedeelde geschiedenis. Ongeveer de helft van de ondervraagden gaf aan het belangrijk of zeer belangrijk te vinden dat er aandacht is voor het slavernijverleden. Terwijl gemiddeld maar een op de vijf ondervraagden aangaf de eigen kennis daarover goed of zeer goed te vinden.

Herdenkingsjaar Slavernijverleden

In het hele koninkrijk vinden tal van activiteiten plaats om het slavernijverleden te herdenken en kennis en bewustwording hierover te vergroten. Het Rijk heeft subsidieregelingen beschikbaar gesteld om culturele, maatschappelijke en educatieve activiteiten vanuit de samenleving te faciliteren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan theatervoorstellingen, exposities of boeken over dit thema. Specifiek voor de campagne met verhalen, komen de komende tijd ook andere makers aan het woord. Zangeres Shirma Rouse en filmmaker Safi Graauw trapten de campagne in december af. Onder andere vertellen Hesdy Lonswijk (regisseur), Carmen Felix (schrijfster), Lex Bohlmeijer (presentator en journalist) en Prof. Soortkill (schrijver) vanuit hun perspectief over het slavernijverleden. De verhalen worden gedeeld op OCW-verhalen.nl en de sociale media kanalen van het ministerie. De Rijksoverheid hoopt met dit Herdenkingsjaar bij te dragen aan het blijvend vergroten van kennis en verbinding in de samenleving.

VorigeSubsidieregeling Verbinding po-vo binnenkort van start
VolgendeHoe zijn de kosten voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp opgebouwd?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter