Hier moet je op letten bij het scoren van een goede laptop voor het onderwijs

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat maar liefst meer dan 1 miljoen mensen in 2021/2022 een opleiding volgden in Nederland. Als docent kun je hierbij aan twee kanten staan: of je staat juist voor de klas om die mensen op te leiden of je zit zelf aan een tafeltje in het lokaal om je eigen kennis in het onderwijs bij te spijkeren.

Feit is in ieder geval dat we vandaag de dag niet meer zonder laptops in het onderwijs kunnen; of je nu degene bent die les geeft of juist degene die les krijgt. Wanneer je een nieuwe laptop nodig hebt om hierbij te gebruiken, is de kans groot dat je door het grote aanbod niet precies weet voor welk device je moet gaan. In dit artikel vertellen we je meer over waar je op moet letten in deze zoektocht.

Is een basislaptop genoeg of heb je meer dan dat nodig?

Als eerst is het goed om voor jezelf te bepalen wat voor soort laptop je nodig heeft. Voor een groot deel van de studies is een basislaptop meestal voldoende. Je gebruikt het apparaat vaak het meest voor het noteren van aantekeningen en het gebruik van de zoekmachine. Maar: er zijn altijd opleidingen of lessen waarvoor je een meer geavanceerde laptop nodig hebt. Dat kan als student zijn, maar ook als docent.

Vraag vooraf aan je studiebegeleider of directeur wat je zoal nodig hebt voor je opleiding of lessen. Zijn dat alleen Office-producten of ook zwaardere programma’s zoals SPSS (statistiek) of Autocad (ontwerpsoftware). Op basis daarvan maak je een keuze. Of ga voor het beste van twee werelden met een laptop die simpel én krachtig is, zoals een Yoga Lenovo. De prijs van dit soort laptops hangt een beetje tussen de basis- en de professionele exemplaren in.

Let goed op het totale gewicht van je laptop

Weet je een beetje wat voor laptop je nodig hebt, dan is het ook handig om op het totale gewicht te letten. Waarom je dat moet doen? Simpel: zowel als docent als student is de kans groot dat je regelmatig van de ene collegezaal naar het andere klaslokaal moet lopen. Een zware of grote laptop is in dat geval niet ideaal. In het basisonderwijs heb je als docent waarschijnlijk je eigen lokaal, maar zelfs dan is een lichtgewicht laptop handig.

Laptops die een schermformaat hebben van 13 of 14 inch zijn in verhouding altijd redelijk licht en dus eenvoudig mee te nemen. De Yoga Lenovo die we hierboven bespraken beschikt over exemplaren met deze schermgrootte. Ga je voor een laptop met een scherm van 15 inch of meer dan kies je automatisch voor een zwaardere laptop. Wanneer je niet hoeft te sjouwen met je laptop kan dit zeker een optie zijn, omdat je in dat geval wel weer profiteert van een groter beeldscherm.

Opslag en USB-poorten zijn ook van belang

In je zoektocht naar een passende laptop voor het onderwijs is het daarbij belangrijk om nog op twee zaken te letten: de opslag van de laptop en het aantal USB- en HDMI-poorten. Over het algemeen geldt: des te meer opslag een laptop heeft, des te duurder het model is. Als student of docent kun je naar alle waarschijnlijkheid wel de nodige opslag gebruiken. Ga hierbij altijd voor een SSD harde schijf in plaats van een HDD schijf, omdat SSD veel sneller is.

Check ook even het werkgeheugen van de laptop. Kies voor een werkgeheugen van minimaal 8GB RAM. Alles daaronder, zoals 4GB RAM, zal sneller verouderd voelen. Als student of docent is de kans groot dat je gebruikmaakt van extra accessoires bij je laptop, zoals een externe muis of een extern toetsenbord. Controleer daarom altijd de aanwezigheid van USB- en HDMI-poorten en de hoeveelheid daarvan.

Bekijk eventuele campusdeals voor kortingen

Het is tot slot heel aantrekkelijk om voor de goedkoopste laptop te gaan voor in het onderwijs. Toch moet je dit zeker niet altijd blind doen. Wederom maakt het niet uit of je een docent of een student bent; in beide gevallen is het wel zo prettig om een paar jaar met een laptop te kunnen doen. Daarbij moet een laptop wel aan bepaalde wensen voor je studie of lessen voldoen; anders heb je er niets aan. Natuurlijk moet je altijd tussen de aanbiedingen kijken voor goede deals, maar doe goed onderzoek voordat je meteen voor de goedkoopste laptop gaat.

Sommige universiteiten en HBO’s sluiten deals met (web)winkels; meestal zijn dit grotere aanbieders. Door zo’n deal kun je als docent of student voor een lagere prijs een of meerdere laptops aanschaffen. Het voordeel hiervan is dat je zelf niet veel onderzoek hoeft te doen, omdat de instelling dat al heeft gedaan. Zij sluiten immers geen contract voor laptops die totaal niet passen bij de opleiding of de lessen. Meestal zijn dit hele interessante kortingen, dus verdiep je daar zeker eens in.

VorigeZijwaarts de klas in - Documentaire over zij-instromers
Volgende5 tips om een onvergetelijk personeelsuitje te organiseren
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter