Zijwaarts de klas in - Documentaire over zij-instromers

Het enorme tekort aan leraren in Nederland wordt een steeds groter probleem. De inzet van zogenaamde zij-instromers in het onderwijs moet daar verandering in brengen. In de documentaire Zijwaarts de klas in (uitzending op 5 oktober, de Dag van de Leraar) volgt regisseur Simonka de Jong mensen die hun vertrouwde leven en goedlopende carrières opgeven om leraar te worden op een basisschool. Ze hebben duidelijk een hart voor het onderwijs, maar lukt het ze om zich staande te houden voor de klas? We zien de aspirant-leraren worstelen met orde houden en lesgeven, maar ook een band opbouwen met hun leerlingen en opbloeien als docent.

‘Meester, waar komt een baby uit?’ vraagt een leerling fluisterend. De Amsterdamse horecaondernemer Michel (50) twijfelt geen moment en legt onverbloemd uit hoe een bevalling in zijn werk gaat. Het jongetje knikt ernstig. Het is altijd al Michels grootste droom geweest om leraar te worden en het gaat hem tot nu toe goed af. Hij zit in het derde jaar van de verkorte deeltijd-Pabo en gaat stage lopen in groep 6. Hier moet hij zijn carrière-switch waar gaan maken.

Naast Michel volgt regisseur Simonka de Jong in deze documentaire een aantal deelnemers aan het Amsterdamse ‘crash course’. Hier staan zij-instromers voor het eerst van hun leven voor de klas, om te kijken of ze geschikt zijn voor het vak van leraar. Ze worden meteen in het diepe gegooid en dat blijkt confronterend.

Eén van de deelnemers aan deze ‘crash course’ is Kim (48). Ze is planner in een ziekenhuis en zegt die baan op voor een carrière in het onderwijs. Kim is alleenstaande moeder en heeft onlangs haar partner verloren. Ze gaat de uitdaging aan en begint in groep 3/4. Zal het haar lukken toegelaten te worden tot het zij-instroomtraject?

Zijwaarts de klas in is een documentaire die je het vak van leraar van dichtbij laat meemaken. Tussen het houden van orde en het voeren van oudergesprekken ontstaan hartverwarmende momenten met de leerlingen die laten zien dat die éne goede leraar echt het verschil kan maken.
Jaarlijks gaan naar schatting rond de 1700 mensen ‘zijwaarts de klas in’. Er zijn momenteel rond de 10.000 fulltime vacatures in het onderwijs.

Regisseur: Simonka de Jong
Producent: Witfilm

Uitzending: Zijwaarts de klas in is donderdag 5 oktober (de Dag van de Leraar) te zien om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Trailer: https://vimeo.com/858941671

VorigeWil je als docent je eigen onderwijsboeken creëren? Denk dan aan deze 6 dingen
VolgendeHier moet je op letten bij het scoren van een goede laptop voor het onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter