Wat zijn musthaves in het ontwerpen van een school?

Bij het ontwerpen van een school moet je aan veel verschillende onderwerpen denken. We hebben een aantal musthaves voor je opgesomd waar je aan kunt denken als het jouw taak is om een school te ontwerpen.

1. De doelgroep

Wanneer je een school mag ontwerpen, is het allereerst belangrijk om je in de doelgroep te verdiepen. De doelgroep kan verschillen per school: op de basisschool gaat het om jonge kinderen, terwijl het op de middelbare school soms al om jongvolwassenen kan gaan. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij de doelgroep en na te denken welke wensen er passen bij die doelgroep.

2. Houd het overzichtelijk

Een school is een plek waar gestudeerd moet worden, maar waar leerlingen ook kunnen ontspannen. Het is daarom belangrijk om het ontwerp overzichtelijk te houden, waarbij er niet te veel poespas wordt gebruikt. Zo kun je voorkomen dat leerlingen worden afgeleid door bijvoorbeeld een te druk interieur.

3. Denk aan veiligheid

Ook niet geheel onbelangrijk: de veiligheid. Veiligheid is een belangrijk onderdeel waar je zeker bij stil moet staan in het ontwerp. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van rookmelders, brandalarm, brandblussers en een noodknop. Ook kun je denken aan de kleinere details, zoals het plaatsen van een deurstopper zodat de deur niet zomaar kan dichtvallen. Deurstoppers heb je voor zowel binnen- als buitendeuren. Je kunt er dus ook voor kiezen om een deurstopper voor binnen mee te nemen in je ontwerp. Daarnaast is het ook belangrijk om te kiezen voor veilige materialen en meubels, zodat de leerlingen hier zich niet aan kunnen bezeren. Verdiep je in de eisen waar de veiligheid van een school aan moet voldoen en laat deze eisen terugkomen in het ontwerp.

4. Denk ook aan het exterieur

Een school is natuurlijk niet alleen het gebouw aan de binnenkant. Het is ook belangrijk om stil te staan bij het exterieur, oftewel de buitenkant van het gebouw en het schoolplein. Bij het ontwerpen van het exterieur kun je ook stilstaan bij de doelgroep: is het een schoolplein voor jonge leerlingen? Dan kun je denken aan mooie speeltoestellen, een parcours of een voetbalveld. Voor oudere leerlingen kun je juist denken aan verschillende zitplekken.

5. Maak een tijdloos ontwerp

Een school wordt ontworpen om er meerdere jaren van te kunnen genieten. Het kan daarom een goede tip zijn om een tijdloos ontwerp te maken, waar niet gauw op wordt uitgekeken. Denk bijvoorbeeld aan neutrale kleuren, praktisch ingedeelde klaslokalen en prettig meubilair.

VorigeDe 17 werelddoelenlessen
VolgendeDeze spullen heb je als docent nodig op school
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter