Prullenbak

Het verminderen van de afvalberg op scholen is van groot belang. Het is alleen niet gemakkelijk om dit voor elkaar te krijgen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat elke afvalstroom op de juiste plek belandt. Dat geldt bijvoorbeeld voor plastic afval. Ook moeten alle scholieren en medewerkers hieraan meewerken. Het werkt het best wanneer je de volgende stappen zet. Zo kan je zeker zijn van meer succes met het scheiden van afval.

1. De stromen en doelen

Zorg eerst dat duidelijk is welke afvalstromen gescheiden moeten worden. Denk aan GFT, PMD, Papier/karton en Restafval. Bekijk ook op welke plekken deze voorkomen. Zo kan je de juiste afvalbakken hiervoor vinden en plaatsen. Belangrijk is dat je daarbij bedenkt waarom je dit doet. Kostenbesparing, hergebruik, milieuoverwegingen of bewustwording kunnen allemaal doelen zijn. Zorg dat je dit goed bepaalt voor je aan de slag gaat ermee.

2. De middelen en plekken

Nu moet je bepalen waar de afvalbakken moeten staan. Dit doe je op de plekken waar veel afval wordt geproduceerd. Denk aan de kantine, het schoolplein, de lerarenkamer en de wandelgangen. Ook is het belangrijk om de juiste bakken te kiezen. Daar kan Milieu Service Nederland bij helpen. Er zijn verschillende bakken voor verschillende soorten afval, zodat je heel gericht kan gaan inzamelen. Dit maakt het ook gemakkelijker voor leerlingen en medewerkers.

3. Duidelijk aangeven

Door met kleuren, iconen en vormen te werken kan je extra duidelijk maken welke stroom op welke plek moet komen. Daardoor kan de kans op goede scheiding worden vergroot. Je zorgt voor zuivere scheiding en minder restafval. Het is fijn wanneer je bijvoorbeeld afvalbakken met verschillende deksels kan gebruiken. Het maakt het ook voor de scholieren wat gemakkelijker om duidelijkheid te krijgen over wat op welke plek moet worden ingezameld.

4. Zorgen voor bewustwording

Een belangrijke reden waarom afval scheiden niet goed lukt, is omdat lang niet iedereen zich er goed van bewust is waarom dit zo belangrijk is. Die bewustwording kan je zelf creëren bij scholieren en medewerkers. Zo kan je voor draagvlak zorgen. Door aandacht te besteden aan speciale acties zoals World Cleanup Day kan je al veel bereiken. Het is ook goed om te zien hoeveel medewerkers en scholieren bereid zijn om mee te werken aan dit soort zaken.

Aan de slag met afval scheiden

Het hoeft niet lastig te zijn om dit voor elkaar te krijgen wanneer je de voorgaande punten in acht neemt. Het is wel belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te zorgen dat de school 100% zwerfafvalvrij wordt. Zo zorg je ook dat de wereld van morgen er een stukje beter uit zal zien voor scholieren en medewerkers. Daar doe je het ook voor.

VorigeLeerkrachten spelen sleutelrol bij schoolsluiting om leerlingen gemotiveerd te houden
Volgende70 miljoen voor scholing en begeleiding
Reacties (1)
Gebruiker
Elija
26-6-2024

Als meester van een groep 8 die nooit zijn afval scheidt, ga ik dit zeker proberen! Duidelijke tips, ik denk dat alle meesters en juffen hier wel wat aan hebben!

Laat een reactie achter