Spraakmakers vraagt mbo-studenten wat zij nodig hebben om zich beter te voelen

Het aantal jongeren dat kampt met (ernstige) mentale problemen is de afgelopen jaren verdubbeld. Meer dan de helft van de jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar ervaart psychische klachten, zo blijkt uit onderzoek van de GGD en het RIVM dat in 2022 onder 70.000 jongeren is uitgevoerd. Daarom zet het KRO-NCRV-programma Spraakmakers (NPO Radio 1) samen met Spraakmakers’ minister van Oplossingen Nienke Meijer, zich de komende maanden in om voor deze groep jongeren een oplossing te vinden en lanceert een campagne onder mbo-studenten. Hierin roept het programma de jongeren op om mee te denken over een oplossing. Wat hebben zij nodig om zich beter te voelen? De komende periode worden de ideeën van de studenten in samenwerking met experts (psychologen, docenten, ouders) samengebracht tot één concrete oplossing. Deze wordt vóór de zomervakantie - in een speciale uitzending van Spraakmakers - aangeboden aan minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Druk onder mbo-studenten

Op woensdag 19 april ging presentator Ghislaine Plag op het Haagse ROC Mondriaan in Spraakmakers in gesprek met mbo-studenten. Op deze mbo-opleiding was die dag ook de aftrap van de campagne #goedgenoeg van jongerenorganisatie Young Impact, om prestatiedruk onder jongeren bespreekbaar te maken en tegen te gaan. Sinds coronatijd is het ‘bergafwaarts’ gegaan, vertelde student Eva Contant in de uitzending van Spraakmakers . "Ik slaap slecht. Ik pieker heel veel. Zeker 's avonds voor ik ga slapen." Dat herkent ook haar medestudent Tamara van de Pol. "Ik ervaar zelfs fysieke klachten. Door alle stress heb ik last van m'n slokdarm gekregen.” Mbo-student Joshua Torres kent veel leeftijdsgenoten die zich niet goed genoeg voelen. “Ze schamen zich om dit met elkaar te delen.”

Concrete oplossingen voor grote maatschappelijke problemen

De campagne is onderdeel van het project de minister van Oplossingen. De door Spraakmakers verkozen ‘minister’ Nienke Meijer is in het dagelijks leven bestuurder en toezichthouder, maar pakt samen met Spraakmakers grote maatschappelijke problemen aan met concrete en uitvoerbare oplossingen. Zo heeft zij afgelopen najaar het Bewegend Leren Plan geïnitieerd, waarbij bijna 23.000 leerlingen in het basisonderwijs meer zijn gaan bewegen op school. Bewegen is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van kinderen.

VorigeWebinar Studiefinanciering mbo: hoe werkt het?
VolgendeMeld uw school aan voor kosteloze inzameling van gescheiden verpakkingsafval en glas
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter