Mbo-studenten onder enorme mentale druk na corona

Vijftien procent van de jongeren tussen de 16 en 23 jaar kampt met mentale problemen. Ook mbo-studenten staan onder enorme druk en na corona zijn de problemen alleen maar toegenomen. Daarom komt minister van Oplossingen Nienke Meijer van het KRO-NCRV radioprogramma Spraakmakers met een nieuw project waarmee ze opkomt voor deze groep. “Deze jongeren zijn onze toekomst”, zegt ze bij NPO Radio 1.

Bij de energietransitie, in de bouw en in de zorg: voor de toekomst van ons land zijn mbo-studenten onmisbaar. "Tegelijk zie je dat de problemen daar heel groot zijn”, zegt Meijer. Mbo’ers zitten volgens haar stuck in the middle. "Er wordt veel van hen gevraagd, maar ze missen soms de sociale en financiële omgeving om zelf weerbaar te zijn.”

Gaby Allard van ROC Amsterdam-Flevoland ziet dit in de praktijk. Veel studenten hebben door corona een stuk ontwikkeling gemist. "Het mbo gaat niet alleen over een vak leren, maar ook om persoonlijke ontwikkeling. Veel studenten geven aan onzeker te zijn en vinden het moeilijk om zich te verhouden tot anderen."

Op zoek naar de oplossing

De komende weken gaat Meijer samen met Spraakmakers, ROC Amsterdam-Flevoland en mbo-studenten op zoek naar oplossingen om de mentale problemen te repareren én te voorkomen. "Ouders, onderwijsinstellingen, ministers, bedrijven en werkgevers: we zijn er allemaal verantwoordelijk voor dat deze generatie uit de psychische problemen komt."

Eerder zetten Meijer en KRO-NCRV's Spraakmakers zich in voor basisschoolleerlingen. Samen kwamen zij tot het Bewegend Leren Plan dat meer dan 23.000 leerlingen in het basisonderwijs meer laat bewegen tijdens de les.

VorigeZo leer je snel de namen van alle leraren en leerlingen
VolgendeToetscultuur zet jonge kinderen onder druk
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter