Zo maak jij de school toegankelijk voor fysiek beperkte kinderen

Inclusiviteit en toegankelijkheid zijn essentieel binnen het onderwijs. Elk kind verdiend een gelijke kans op onderwijs en ontwikkeling, ongeacht een fysieke beperking. Het is daarom ook belangrijk dat scholen zich inzetten om een omgeving en programma’s te creëren die toegankelijk zijn voor alle studenten, zo ook degenen met een fysieke beperking. In deze blog lees je meer over hoe je de school toegankelijk maakt voor fysiek beperkte kinderen.

Fysieke aanpassingen

Een belangrijk onderdeel is natuurlijk om het gebouw fysiek aan te passen zodat kinderen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn, gemakkelijk gebruik kunnen maken van alle voorzieningen van het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een lift, het aanpassen van drempels, bredere deuren, het installeren van aangepast sanitair en het plaatsen van hellingbanen. Ook kan een school er voor kiezen om bijvoorbeeld een rolstoel aan te schaffen om bijvoorbeeld recentelijk verwonde kinderen mee op te vangen. Kijk bijvoorbeeld naar een elektrische rolstoel van Totale Zorgwinkel. Zorg er voor dat alle gebieden van de school goed toegankelijk zijn.

Technologische ondersteuning

Met technologische ondersteuning kan een school ook een stuk toegankelijker worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan speciale software, aangepaste computers, vergrootglazen voor slechtziende kinderen, spraakherkenning en andere hulpmiddelen die kinderen kunnen helpen bij het leren en communiceren.

Training en bewustzijn

Het is belangrijk dat het schoolpersoneel goed getraind is in het omgaan met kinderen met een fysieke beperking. Hierbij gaat het niet alleen om het begrijpen van specifieke behoeften van elk kind, maar ook om het vermogen om aanpassingen te maken en te begrijpen hoe men kan helpen om het onderwijs toegankelijker te maken. Daarom is het belangrijk om de medewerkers van de school hier goed in op te leiden, bijvoorbeeld via trainingen.

Samenwerking met ouders en professionals

En tot slot is het belangrijk dat scholen samenwerken met ouders, artsen, therapeuten en andere professionals om ervoor te zorgen dat kinderen met een fysieke beperking de beste ondersteuning krijgen. Deze professionals kunnen met belangrijke tips komen om jouw school weer inclusiever en toegankelijker te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan het bespreken van individuele behoefte en doelen van elke leerling. Ook aangepast vervoer en andere hulpmiddelen kunnen geregeld worden.

Een inclusieve school is belangrijk zodat elk kind mee kan doen en de kans krijgt die hij of zij verdiend. Met de juiste aanpassingen en contacten met de juiste mensen kan je voor iedereen een fijne omgeving creëren op school.

VorigeDuizenden leerlingen rapen zwerfafval tijdens Scholendag van Landelijke Opschoondag
VolgendeJe eigen boek uitgeven? Kies voor een boek drukken in kleine oplage!
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter