Schommels en speelplezier in het basisonderwijs

In het basisonderwijs is spelen en buitenspelen een belangrijk onderdeel van de dagelijkse schoolactiviteiten. Vrijwel elke basisschool beschikt over een of meerdere speeltoestellen op het schoolplein en de klassieker onder de speeltoestellen – de schommel – ontbreekt zelden. Dat is niet voor niets, want schommels bieden meer dan alleen vermaak. Schommels zijn een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van jonge kinderen, met zowel fysieke als emotionele voordelen. Dus een schommel kopen is niet zomaar een speeltoestel aanschaffen, maar een serieuze investering in het welzijn van alle leerlingen!

Goed voor lijf en leden

Om te beginnen helpen schommels bij de fysieke ontwikkeling van kinderen. Ze stimuleren de motorische vaardigheden, balans en coördinatie. Schommelen (je afzetten met je voeten, je lichaam balanceren en de beweging beheersen) is een uitstekende oefening voor het ontwikkelen van de grove motoriek. Bovendien draagt het bij aan de versterking van spieren en het verbeteren van reflexen.

Emotionele en sociale voordelen

Naast de fysieke voordelen, bieden schommels ook emotionele en sociale voordelen. Ze geven een gevoel van vrijheid, omdat het een beetje lijkt alsof je vliegt. Dit kan de stress van kinderen verminderen en hun humeur verbeteren. Ook kan het hun zelfvertrouwen en onafhankelijkheid versterken, omdat je bij het schommelen toch altijd een zeker angst moet overwinnen. Sociaal gezien bevorderen schommels interactie en samenwerking. Kinderen leren op hun beurt wachten, elkaar helpen en communiceren over hoe ze willen schommelen. Dit is een uitstekende manier om sociaal gedrag en interactie te bevorderen.

De schommel als leermiddel

In het basisonderwijs zijn schommels meer dan speeltoestellen, ze zijn leermiddelen. Ze laten kinderen op een speelse en ontspannen manier leren buiten de traditionele grenzen van hun klaslokaal. Als leerkracht kun je daarbij behoorlijk out-of-the-box denken. Zo kun je schommels bijvoorbeeld gebruiken om lessen in natuurkunde (zoals zwaartekracht en beweging) op een interactieve manier te introduceren. Bovendien zijn schommels verrassend ‘inclusief’ binnen de onderwijsomgeving. Moderne schommels zijn immers ontworpen om toegankelijk te zijn voor kinderen met verschillende behoeften, inclusief die met lichamelijke beperkingen. Dit zorgt ervoor dat elk kind de kans krijgt om te genieten van alle mogelijkheden – leren én genieten – die schommels bieden.

Conclusie

Schommels zijn een onmisbaar onderdeel van de speel- en leeromgeving voor kinderen. Ze bieden een mooie balans tussen plezier en leren, ze stimuleren de ontwikkeling van het kind op diverse niveaus en ze passen naadloos binnen een inclusieve onderwijsomgeving. Door schommels te plaatsen, investeer je als onderwijsinstelling in het welzijn en de algehele ontwikkeling van je leerlingen.

VorigeActieplan om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan
VolgendeUitslag Scholierenverkiezingen 2023 bekend
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter