Minister Dijkgraaf maakt onderwijstalenten van 2023 bekend

Demissionair minister Robert Dijkgraaf heeft op de Dag van de Leraar (donderdag 5 oktober) de Nationale Onderwijstalenten 2023 bekendgemaakt. De onderscheiding, die werd uitgereikt bij Beeld & Geluid Hilversum, ging naar Pleunie van Erp (basisonderwijs) en Esther Faassen (voortgezet onderwijs).

De uitreiking van de Nationale Onderwijstalenten 2023 is een onderdeel van de Nationale Onderwijsweek en wordt georganiseerd in samenwerking met SLO en Beeld & Geluid. Naast het onderscheiden van talent stond aandacht voor het lerarentekort en de kracht en pracht van het lerarenvak centraal bij de feestelijke middag.

Winnares in het basisonderwijs is Pleunie van Erp. Pleunie heeft zich tijdens haar werk op een school voor speciaal basisonderwijs ingespannen om burgerschapsonderwijs te bevorderen, met name in de middenbouw. Hiervoor ontwikkelde ze een leskit met materialen die kinderen in de gelegenheid stelt op een effectieve en integrale manier hun burgerschapscompetenties te ontwikkelen, waardoor ze beter worden voorbereid op hun rol in de samenleving.

In de categorie voortgezet onderwijs ging de titel naar Esther Faassen. Esther, afgestudeerd als eerstegraads docent Klassieke Talen en werkzaam op een gymnasium, deed onderzoek naar het verschil tussen een klassieke en interactieve rondleiding in Epidaurus (Griekenland) op de motivatie van leerlingen. Daarnaast ontwikkelde ze een volledig uitgewerkte lessen-serie waarin ze leerlingen via Oudgriekse teksten laat nadenken over zaken die typerend lijken voor onze tijd: complottheorieën en nepnieuws.

Hart voor het vak

De 26 genomineerden kregen op 5 oktober het podium om in een pitch van een minuut te vertellen over hun afstudeeronderzoek of eindproduct. 26 enthousiaste onderwijsprofessionals met hart voor het vak, met een verhaal over hun klas, hun rol en hun toekomst in het onderwijs. Uit de selectie van genomineerden, voorgedragen door opleidingen uit het hele land, koos een jury bestaande uit experts van SLO, Cito en winnaar van vorig jaar Leslie Bordewijk (Nationaal Onderwijstalent 2022 basisonderwijs), twee winnaars uit het primair en voortgezet onderwijs.

Bezoek demissionair minister Dijkgraaf

Voor de bekendmaking van de winnaars ging demissionair minister Dijkgraaf in gesprek met de kersverse talenten van het jaar, en sprak hij zijn waardering uit voor hun inzet: “Jullie krijgen niet alleen deze prijs, maar ook mijn waardering. Niet alleen vanwege jullie talent, maar vooral ook voor jullie onderzoekende houding: een grote bron van optimisme over het Nederlands onderwijs.”

VorigeDe voordelen van een aparte studeerkamer voor de kinderen
VolgendeStudenten gezocht met hart voor de radio
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter