Dit zijn de 7 manieren om als docent het goede voorbeeld aan je leerlingen te geven

Als docent speel je een belangrijke rol in het leven van je studenten. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor het overbrengen van kennis, maar ook voor het aanmoedigen en inspireren van je studenten. Als docent ben je een mentor, rolmodel en coach voor hen. Door op de juiste manier te handelen kan jij als leraar de wereld echt beter maken door goede burgers op te voeden die hun volle potentieel kunnen bereiken. In deze blog vind je 7 manieren waarop jij als leraar het goede voorbeeld kan geven aan je leerlingen.

Wees altijd betrokken

In de eerste plaats kun je als docent het goede voorbeeld geven door altijd betrokken te zijn bij je leerlingen. Neem de tijd om je leerlingen beter te leren kennen en laat ze weten dat je er voor hen bent. Als je leerlingen zien dat je betrokken bent bij hun academische prestaties en persoonlijke leven, worden ze meer gemotiveerd om te slagen. Bovendien leren ze op een vroege leeftijd zelf om ook met andere mensen die dichtbij hen staan zelf betrokken te zijn.

Arriveer zoveel mogelijk op een milieubewuste wijze op school

Een andere manier om als docent het goede voorbeeld te geven is door zo milieubewust mogelijk naar school te komen. Laat je leerlingen zien dat je begaan bent met het milieu door bijvoorbeeld te carpoolen of lopen naar school te komen wanneer je dichtbij woont. Vanzelfsprekend kun je ook met het openbaar vervoer reizen of de fiets pakken of met het openbaar vervoer. Wanneer je niet meer zo fit bent, kan je nog steeds milieubewust bezig zijn en bijvoorbeeld een elektrische fiets leasen. Door deze maatregelen te nemen laat je zien dat je begaan bent met milieu en laat je je leerlingen weten dat zij ook hun steentje kunnen bijdragen op dit vlak.

Wees betrouwbaar

De derde manier om als docent het goede voorbeeld te geven is door betrouwbaar te zijn. Van de directie heb je al het vertrouwen gekregen door bijvoorbeeld je VOG te laten zien. Zorg er echter ook voor dat je leerlingen weten dat ze op je kunnen rekenen en laat ze weten dat je altijd van plan bent om de verplichtingen die je aangaat na te komen. Als leerlingen zien dat jij als docent betrouwbaar bent, staan ze meer open voor wat je hen te vertellen hebt.

Geef feedback op een respectvolle wijze

Verder kun je als docent het goede voorbeeld geven door feedback op een respectvolle manier te geven aan je leerlingen. Als je de moeite neemt om persoonlijke feedback te geven, dan weet je student dat hij of zij jouw respect heeft en dat je betrokken bent bij hun leerproces. Daarbij is de sandwich methode altijd een goede manier om dit te doen. Dit houdt in dat je begint met iets positiefs over het werk dat ze gedaan hebben, vervolgens je suggesties of feedback aangeeft en tenslotte weer eindigt met iets positiefs.

Probeer samen met je studenten te leren

Ook is het voor je leerlingen fijn als ze zien dat jij ook leert. Je hoeft niet een expert te zijn in elk onderwerp, maar door samen met je studenten te leren laat je hen weten dat iedereen kan groeien. Daarnaast kun je op deze manier ook een band met je studenten creëren, waardoor ze meer betrokken zullen zijn bij de lessen en meer bereid zijn om vragen te stellen.

Wees je bewust van het feit dat iedereen anders is

Tevens is het belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat iedereen anders is. De ene leerling heeft meer tijd nodig om iets te begrijpen dan de ander, en sommige leerlingen kunnen beter presteren onder druk dan andere. Laat je leerlingen weten dat je begrip hebt voor hun verschillende situaties en dat alle leerlingen de kans verdienen om zichzelf te uiten op hun eigen manier.

Laat je ambities zien en stimuleer je leerlingen ook om hun dromen achterna te gaan

Tot slot kun je als docent het goede voorbeeld geven door je ambities aan hen te tonen. Laat je leerlingen weten wat jouw doelstellingen en plannen zijn, welke dromen je hebt en hoe je deze wil realiseren. Stimuleer hen ook om hun eigen ambities te volgen en helpt ze de stappen te vinden die ze kunnen nemen om dat te bereiken. Op deze manier leren je studenten dat dromen realiteit kunnen worden, en dat er mogelijkheden zijn om hun doelen te bereiken.

Pas al met al deze 7 methodes toe zodat je als een goed voorbeeld kunt dienen voor je leerlingen. Succes!

VorigeBijna helft leerkrachten ziet kinderen junkfood eten bij lunch
VolgendeCultuureducatie en leesbevordering kunnen elkaar versterken
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter